Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Liten nerv och hetta i debatten inför EU-valet

Ingalill Sundhage: Oavsett vad man vill med unionen, om den ska finnas kvar eller lösas upp, kommer varje röst att få betydelse.

ANNONS

Vad säger ni om EU-valet? Saknar inte ni också lite nerv och intensitet i debatten? För det är väl inte så illa att det bara är de närmast sörjande som bryr sig. Visst hör jag en och annan diskussion människor emellan i kön eller på ett fik. Och ibland hettar det till vid köksbordet, men valstugorna och valaffischerna lyser med sin frånvaro och de politiska besöken är få. Det är till och med så att även när vi har besök av partiledare, så är det inte självklart att dom håller torgmöten. Jimmie Åkesson, till exempel nöjde sig med att ställa upp på selfiebilder på torget i Uddevalla och Jan Björklund gav sig inte ens ut i offentligheten när han besökte Uddevalla i veckan.

ANNONS

Antagligen är det smart. De klassiska torgmötena med dåligt ljud och med en publik där majoriteten är partivännerna har spelat ut sin roll. I dag när du via sociala medier kan nå så många fler, behöver de fysiska mötena innehålla något annat än bara en appell. Och då kan selfies vara ett sätt att komma i samtal med väljarna något annat än bara en appell.

Jodå, jag är också självkritisk och frågar mig vad vi inom media gör för att lyfta EU-frågorna. Vi är en viktig kanal i den lokala debatten och har därför också ett ansvar att levandegöra frågor som berör människor. Och visst finns det ämnen som engagerar, eller vad sägs om klimatfrågorna, migration, jobb och den fria rörligheten över gränserna. Samtliga ämnen påverkar människor och borde vara tillräckligt intressanta.

Samtidigt är det teman som inte påverkar oss direkt i vår vardag. Frågorna är inga direkta plånboksfrågor eller nåt man kan förhålla sig för eller emot kring. Det är inte så där enkelt svart eller vitt eller har en direkt lokal anknytning. Spörsmålen hamnar ibland över våra huvuden eller i varje fall utom räckhåll utifrån ett lokalt perspektiv.

Så nog kan vi i media göra mera och bättre vilket de politiska aktörerna också kan göra.

ANNONS

En uppfattning, som jag delar med många av våra toppkandidater, är att årets EU-val är ett ödesval som handlar om EU:s framtid och hur EU ska utvecklas. Oavsett vad man vill med unionen, om den ska finnas kvar eller lösas upp, kommer varje röst att få betydelse.

Och som alltid när det gäller möjligheten att gå till val, som i Sverige betraktas som en självklarhet men som i andra länder är något att sträva efter, behöver vi påminna oss om att val är en demokratisk rättighet men och en skyldighet.

Jag gissar att under sista veckan kommer debatten att få mer spets och lustan att debattera kommer att öka markant. Vi kommer att möta våra toppkandidater i olika mediekanaler och förhoppningsvis kommer vi att känna oss tillräckligt informerade så att vi kan lägga vår röst på den kandidat och/eller parti vi också tror på när det är dags.

Trevlig helg!

ANNONS