Gunilla Håkansson, chefredaktör
Gunilla Håkansson, chefredaktör

Tack för ett fint 2019!

Gunilla Håkansson: För egen del har året varit omtumlande och på det hela storartat.

ANNONS

Snart dags för en sprakande nyårsafton! I USA och Kanada finns ju också helgen Thanksgiving i slutet av november, en helg som jag tycker är ganska sympatisk. För visst är det bra att stanna upp och tänka på vad man är tacksam över ibland? Det är så lätt att fokusera på det man inte är så nöjd med.

Så jag brukar ta nyåret som en stund att reflektera över året som gått och inte minst plocka fram guldkornen och se dem glimma. För egen del har året varit omtumlande och på det hela storartat. Jag började året som chefredaktör på Allas, gick vidare till nyhetschef på Östran – mitt första sommarjobb på 30 år – och därefter blev jag student på en digital marknadsutbildning. I december började jag som chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning, ett drömjobb! Jag har därmed fått uppleva att bo i Skåne, Småland och Bohuslän under detta år. Och inga har fått mig att känna mig så välkommen till en plats som bohusläningarna – Småland och Skåne får ursäkta. Men det återkommer jag till i nästa lördagskrönika!

ANNONS

När jag tänker tillbaka på 2019 är jag mest tacksam över mitt nya roliga jobb och dessförinnan en fantastisk studieresa till London. Inte bara för att jag fick besöka BBC och lika världsberömda The Guardian och The Financial Times, utan också för att jag lyckades återknyta kontakten med min aupairfamilj, som jag bodde hos under ett år i min ungdom. Fantastiska Anna och Ian som gav mig så mycket då. Vi hade inte träffats på över 35 år, men det kändes precis som förr. Fast de båda var mycket bekymrade över utvecklingen i världen. Jag piggade upp dem med att skicka över Hans Roslings bok Factfulness, som pekar på allt som blivit bättre i världen. Vi tror generellt sett att allt är mycket värre än vad det är om vi får gissa. Ju högre utbildning ju sämre gissningar, i de flesta fall lyckades jämförelsegruppen (som var apor) bättre än nobelpristagare. 90 procent av världens barn går i dag i skola i minst nio år. För varje 100-tal pojkar som får utbildning får 87 flickor samma utbildning. Visst kan det bli bättre, men det är ändå så mycket bättre än de flesta av oss tror.

Rosling påpekade att vi journalister ibland glömmer att berätta alla goda nyheter – så det får bli mitt nyårslöfte till er. Det är klart att vi ska rapportera om allt som blir fel, om olyckor och våldsdåd. Men också allt det ljusa och saker som vi tillsammans gjort för att göra Bohuslän och världen lite bättre.

ANNONS

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er, alla kära läsare!

ANNONS