Chefredaktör Gunilla Håkansson.
Chefredaktör Gunilla Håkansson. Bild: Thomas Bennelind

Var inte rädd för att prata om självmord

Att minska tabun runt psykiska ohälsa så att fler vågar berätta och söka hjälp är en av nycklarna till att få ner självmordstalen. Chefredaktören Gunilla Håkansson är därför tacksam över att så många av Bohusläningens annonsörer ville vara med och stödja Suicide Zero i årets julkampanj.

ANNONS
LocationUddevalla||

Ett självmord påverkar så många. De allra närmaste bär med sig frågan om de kunde gjort något mer, sett något tidigare, kunnat förhindra det som sedan skedde - det oerhörda att en nära inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv, oftast i den felaktiga tron denna gör sina anhöriga en tjänst.

På en tidigare arbetsplats upplevde jag den stora sorgen att en kär arbetskamrat begick självmord. Vi visste ju att han inte mådde bra, men att det var så illa hade de flesta av oss aldrig kunnat ana. Chocken var oerhörd när företagsläkaren berättade vad som hänt. Det var nu för sent att göra något för att rädda hans liv och allt vi inte gjort och sagt när vi fortfarande hade chansen får vi nu leva med. Jag tror de flesta av oss arbetskamrater överskattade den hjälp han kunde få från sjukvården och underskattade vad vi själva hade kunnat göra för att hjälpa honom igenom denna kris.

ANNONS

I tider av allmän kris brukar paradoxalt självmordsfrekvensen gå ner, för att snabbt öka direkt efter när faran är över. Hur den mycket speciella kris som coronapandemin inneburit har påverkat statistiken återstår att se, inga totalsiffror har ännu släppts för år 2020.

Vad vi redan vet är att det är många som mår dåligt av olika anledningar som pandemin orsakat - det kan vara isolering, att man förlorat sitt jobb eller företag, att man förlorat en anhörig för att nämna några exempel.

För oss på Bohusläningen var det därför självklart att fortsätta vårt samarbete med Suicide Zero under 2020, vilket inleddes 2019. Vår säljchef Terese Dewill kunde i onsdags överlämna ett bidrag på över 60 000 kronor till organisationen Suicide Zero, som volontären Lisa Jacobsson tog emot. Pengarna kommer att gå till att minska tabun kring suicid och psykisk ohälsa och öka kunskapen och ge konkreta lösningar på hur självmord kan förebyggas. Ju fler som vågar tala om psykisk ohälsa, desto lättare blir det att våga be om hjälp.

LÄS MER:Bohusläningen skänker över 60 000 till Suicide zero

Jag är så glad och tacksam över alla de annonsörer och privatpersoner som genom Bohusläningens God Jul-hälsningar valde att stödja Suicide Zero. Vi hoppas och tror att dessa pengar kommer att rädda liv. Stort tack till er alla!

ANNONS

P.S. Om du själv eller någon annan mår dåligt finns dessa nummer:

Mind Självmordslinje: mind.se (chatt) eller tel 90101 kl 00-24

Mind Äldretelefonen: 020-222233

BRIS: Tel 116 111

Jourhavande medmänniska (Röda korset): Tel 08-7021680

Jourhavande präst: Tel 112, kl 21-06

SPES: Tel 020-181800 kl 19-22.

Är läget akut ringer du alltid 112!

ANNONS