Näthandel. Praktiskt, men vi behöver förhålla oss till miljöaspekten.
Näthandel. Praktiskt, men vi behöver förhålla oss till miljöaspekten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Max Eskilsson: Nätshopping – inte så lätt som vi tror

Det går inte att bortse från den miljöpåverkan som vårt nätshoppande orsakar.

ANNONS

Att handla på nätet känns modernt och praktiskt. Mindre tidspill, ingen kö eller trängsel. I grunden är denna utveckling fantastisk. Möjligheten att via dator eller mobilen kunna göra beställningar underlättar späckade vardagsliv.

Inte minst är en häftig aspekt att vi i dag kan handla från en favoritbutik som inte finns belägen i närheten av där vi bor.

Men som i så många andra sammanhang finns flera sidor av myntet. När e-handel diskuteras brukar vi framför allt spekulera i vad fenomenet innebär för centrumhandeln. Hittills har däremot klimatdimensionen lyst med sin frånvaro.

I en aktuell studie från Göteborgs universitet hävdas att en dryg femtedel av alla beställda klädesplagg returneras. Denna process kan vara långt mer dramatisk än man spontant tror. “Vad vi kunde se är rutten kläderna tar i många fall en väldigt lång väg”, menar Michael Browne som är professor i industriell och finansiell ekonomi och logistik tillika en av rapportförfattarna (SVT Nyheter 4/8).

ANNONS

Ofta skickar försäljaren det returnerade tillbaka till produktionslandet. Där görs kontroll och tillverkaren skickar därefter i sin tur tillbaka paketet så att det eventuellt kan säljas på nytt. Det kan alltså handla om hundratals mil. Den nämnda studien fokuserar på kläder men tillvägagångssättet lär sannolikt vara liknande inom fler områden. I ljuset av detta blir det snabba klicket i praktiken alltså inte fullt så digitalt som det känns i stunden.

Det är bra att vi har en stark konsumenträtt. Vid defekter – eller rentav enkel köpånger – måste vi precis som om det handlat om ett fysiskt butikköp kunna lämna tillbaka varor. Det ligger i allas intresse att den processen är enkel. Samtidigt går den miljöpåverkan som löpande genereras inte att bortse från. “Naturligtvis får det konsekvenser för miljön med koldioxidutsläpp och energin som används vid transporter och så vidare”, som Michael Browne uttrycker det.

Detta betyder inte att vi måste göra avkall på trevliga köpvanor och skamset börja stuva om bland våra intressen. Men de svindlande många och långa transporterna måste ändå stämma till viss eftertanke. I större utsträckning behöver vi helt enkelt ställa oss frågan: Är det sannolikt att jag kommer behålla nio av de tio koftor jag just beställde? Vid datorskärmen är det lätt att glömma, eller bortse från, hur tungt kassen faktiskt väger.

ANNONS
ANNONS