Olösligt? Poliser i Rosengård i Malmö.
Olösligt? Poliser i Rosengård i Malmö.

Parallella rättssystem avslöjar statens brister

Polis och rättsväsende måste få resurser så att de kan leverera trygghet till medborgarna.

ANNONS
|

Det går trögt med flera mordutredningar i Malmö. Orsaken är att åklagarna möter ett parallellt rättssystem. Gärningsmän köper sig fria från brott i inofficiella rättegångar.

Det är enligt åklagarna en av anledningarna till att man inte lyckas föra utredningar fram till åtal.

– Det är vanligt i vissa länder. Man betalar pengar till offrets familj för att man har någon i släkten som har gjort sig skyldig till ett grovt brott och detta ska inte hanteras inom våra lagar, utan man kör med att man betalar sig fri, säger Pär Andersson,chefsåklagare i Malmö till P4 Malmöhus.

Journalisten och författaren Per Brinkemo bekräftar det som rättsväsendet möter. Han är författare till boken ”Mellan klan och stat” och har arbetat flera år i en somalisk förening i Rosengård.

ANNONS

Många människor har bara dåliga erfarenheter av polis och domstolar från sina hemländer. De är inget annat än diktaturers redskap för förtryck.

– Man försöker så långt det bara går att hålla sig undan det statliga rättsväsendet. Om rättsväsendet urgröps så är det naturligtvis jättefarligt, säger Per Brinkemo till P4 Malmöhus.

Han menar också att agerandet handlar om effektivitet. Det går snabbt att få frågan om ett mord, mordförsök eller en stöld ur världen. Personer med huvudansvaret inom de berörda familjerna är oftast de som håller en inofficiell rättegång. Oftast handlar det om att betala ut skadestånd, Pär Andersson nämner siffran en halv miljon för ett mordförsök.

Vad det hela handlar om är att det saknas tillit och förtroende för polisen och rättsväsendet hos vissa grupper. Det är förmodligen särskilt tydligt i Malmö just nu, men fenomenet finns över hela landet.

Det behövs mer information om dessa frågor. Per Brinkemos artiklar och bok bör studeras noga, inte minst bland politiker.

Brinkemo menar också att mer information om det svenska rättsväsendet måste komma ut till invandrargrupper. Pär Andersson understryker vikten av att man börjar redan med barnen.

Brinkemo själv tycker att det är bra att man börjar prata om problematiken. Han föreslår att Sverige måste inför jourdomstolor som avgör brottmål så snabbt som möjligt.

ANNONS

***

Frågan om tillit och förtroende är en svår fråga. Det är lätt att rasera, men svårt att bygga upp.

På SVT Play finns en mycket upplysande dokumentär om våldskulturen hos irländska och brittiska resande (”Gypsy blood”). Filmaren Leo Maguire levde tillsammans med dem i fyra år för att få en inblick i deras hederskultur. Konflikter görs upp i boxningsmatcher utan handskar, mellan män. Tid och plats är uppgjord, matcherna är offentliga och det finns alltid en tredjepartsdomare som dömer matchen. Reglerna är strikta och matcherna handlar inte om att döda varandra, utan att få en hedersam seger.

Alla som intervjuas ger uttryck för en stark hederskultur där familjen och manlig styrka står i fokus. Man lever utanför det vanliga samhället och det ingår också tydligt i självbilden. Man kan begrunda det faktum att denna grupp av människor i Irland och Storbritannien har levt så här i flera hundra år. Under samma tid har upplysningen och den industriella revolutionen inte påverkat deras utanförskap och hederskultur.

***

Parallella rättssystem måste motarbetas. Det finns ingen lätt lösning på detta, antagligen handlar det om ett arbete som pågår i generationer. Men en start är åtminstone att polis och rättsväsende får resurser att genomföra brottsutredningar och få dem fram till åtal.

ANNONS
ANNONS