Terrorattack. Blommor utanför Åhléns efter terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017.
Terrorattack. Blommor utanför Åhléns efter terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017.

Säpo klarar inte av att skydda Sverige - vad gör politikerna?

Karin Pihl: Lagstiftningen måste skärpas

ANNONS

Vi ska möta terrorismen med ökad öppenhet. Det är ett mantra som ständigt har återkommit efter terrorattentat mot människor i Europa. Uppmaningen är bra om den innebär krafttag mot terrorismen. Om man däremot tolkar det som att vi bara ska lunka på som vanligt är det ett sämre tips. Det öppna samhället kan inte försvaras genom fina ord. Det måste till konkret handling.

Staten måste ligga före potentiella terrorister. Dessvärre har lagstiftningen inte hängt med - snarare tvärtom. För två år sedan ogiltigförklarade EU-domstolen svenska lagar om datalagring. EU menade att svenska staten inte kan tvinga teleoperatörer att lagra kundernas trafikuppgifter och lokaliseringsuppgifter från användarna. EU ansåg att den svenska lagstiftningen var för generös i möjligheter att få tillgång till data.

ANNONS

Fint och bra för integriteten kan tyckas, men EU-domen har varit förödande för svensk terrorbekämpning. Säpo varnar för att “risken stor att allvarlig brottslighet inte kan förhindras” om lagstiftningen inte skärps (DN Debatt 6/12).

Det är viktigt att ha klart för sig vad bristande lagstiftning kan leda till. Det är inte bidragsfuskare eller småkriminella snattare Säpo är ute efter. Den typ av brottsbekämpning Säpo sysslar med handlar om att förhindra att människor skadas eller dödas. Utan möjlighet till datainhämtning får Säkerhetspolisen mycket svårare att stoppa en storskalig terrorattack, riktat våld mot enskilda personer, utländskt spionage och annat som är en direkt fara för den svenska staten och svenska medborgare.

Islamiska staten har förlorat i Mellanöstern. Risken för hämndaktioner i Europa är stor. Sverige har drabbats av ett dödligt terrordåd, och det är inte fråga om det kommer ett till, utan när. Om politikerna menar allvar med att försvara det öppna samhället måste de agera.

I fjol mottog regeringen en utredning som föreslog en rad förändringar för att öka möjligheten till hemlig dataavlyssning. Utredningen konstaterar att tekniken sprungit om lagstiftningen, och att en uppdatering är nödvändig. Utöver att förändra nuvarande lagar bör tillträdande regering följa Säpos uppmaning och driva en hård linje på EU-nivå. Om EU inte vill ändra uppfattning kan det helt enkelt vara nödvändigt att strunta i EU-domstolen och betala böter. Den svenska statens främsta uppgift är att skydda medborgarna.

ANNONS

http://www.bohuslaningen.se/åsikt/ledare/därför-vill-inte-telekombolagen-spionera-på-sina-kunder-1.5380773

http://www.bohuslaningen.se/åsikt/ledare/100-miljoner-kostar-dataavläsningen-1.4840503

http://www.bohuslaningen.se/åsikt/ledare/staten-blir-den-största-hackaren-1.963950

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS