Släng kassettskatten på historiens skräphög!

Trots att kassetten är borta fortsätter staten att beskatta datorer och mobiler med samma skatt – det är orimligt.

ANNONS

Många kommer ihåg kassettbanden, men minns du kassettskatten? För att tillåta privatpersoner att kopiera upphovsrättsskyddat material, såsom film och musik, infördes den så kallade privatkopieringsavgiften. Att hindra folk från att spela in en film på VHS eller bränna av en CD-skiva hade dels varit resurskrävande, och knappast önskvärt så länge kopian bara användes för privat bruk. Avgiften infördes för att kompensera för det inkomstbortfall som drabbade upphovsrättsinnehavarna som följd.

Privatkopieringsavgiften ska nu utredas, vilket är på tiden. Lagstiftningen ska moderniseras. I utredningens uppdrag ingår att se över i vilken utsträckning privatkopiering ens förekommer idag.

För sen privatkopieringsavgiften kom till har teknikutvecklingen gått i rasande fart. De som använder cd-skivor och kassettband är idag försvinnande få. Avgiften har istället kommit att omfatta externa hårddiskar och USB-minnen, såväl som interna hårddiskar. Lagringsutrymme som skulle kunna användas till att förvara kopior är alltså avgiftsbelagt. Den tas idag ut vid försäljningen av bland annat datorer, mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler. Nivån avgörs av antalet gigabyte lagring på enheten i fråga.

ANNONS

Avgiften tar ingen hänsyn till vad som faktiskt lagras på enheterna. Kassetter och cd-brännare tillverkas med privatkopiering som tydligt syfte, vilket inte gäller dagens multimediaenheter. Att en hårddisk skulle kunna användas för att förvara skyddat material, betyder inte att det sker.

Hur vi betalar för och tar del av kultur har också förändrats. Streamingtjänsterna har revolutionerat marknaden. Tjänster som Spotify och Netflix ger användaren smidig tillgång till ett stort mediabibliotek för ett fast månadspris. Den utvecklingen har nästan helt dödat den illegala piratkopieringen, och troligen har även den lagliga privatkopieringen minskat. Varför göra sig mödan att bränna över senaste avsnittet av en tv-serie, när kompisen mycket enklare kan söka upp det själv på Netflix.

Streamingtjänsterna tillåter även att användaren sparar ner material till sin enhet. Idag räknas det som privatkopiering, trots att det inte rör sig om några kopior i traditionell bemärkelse. Kopiorna går inte att nå utanför tjänstens app, eller flytta över till en annan enhet. Syftet är bara att tillåta användare att ta del av den tjänst de betalar för även offline.

Var utredningen landar återstår att se. Ett EU-direktiv gör dock gällande att länder som tillåter privatkopiering på något sätt måste ersätta upphovsmän för inkomstbortfallet det orsakar. Det är dock tydligt att tiden har sprungit ifrån kassettskatten, och därför borde den egentligen förpassas till historiens soptipp.

ANNONS

ANNONS