Förlorare. Martin Schulz (t.v) och Hannelore Kraft (t.h.) förlorade i söndags det tredje delstatsvalet i rad med sitt parti SPD.
Förlorare. Martin Schulz (t.v) och Hannelore Kraft (t.h.) förlorade i söndags det tredje delstatsvalet i rad med sitt parti SPD.

Socialdemokrater utan lyftkraft

Går man till val på gammal skåpmat lockar man inte väljare.

ANNONS
|

På söndagen gick invånarna i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen till valurnorna för att utse nya representanter i delstatsparlamentet. Valet är viktigt av flera skäl.

Dels är Nordrhein-Westfalen klassisk mark för socialdemokratiska SPD. Med undantag för mandatperioden 2005-2010 har partiet suttit i regeringsställning sedan 1966. Valet har därför setts som en synnerligen god värdemätare på SPD:s ställning inför höstens nationella val.

Det är dessutom Tysklands folkrikaste delstat. Här ryms allt från högteknologisk industri, gamla gruvsamhällen, vinodlingar och stora universitet. Men detta Ruhr-gebit är även hem åt stora grupper av människor från andra EU-länder och hemort för landets största muslimska grupp. Den socialdemokratiska dominansen till trots, är folk i området vana vid förändring.

ANNONS

Av valresultatet att döma lär det bli mindre av det förra och mer av det senare. SPD led ännu ett svårt nederlag när man förlorade nästan åtta procentenheter av stödet och blev av med makten i delstatsparlamentet. Efter förlusterna i delstatsvalen i Saarland i mars och Schleswig-Holstein förra söndagen hoppades man på en ”hemmaplansfördel” som uteblev.

Ett ökat valdeltagande, ihop med en drastisk minskning i stödet, talar ett tydligt språk. SPD lyckades inte erbjuda trovärdiga politiska lösningar för att få fart på ekonomin eller förbättra de trafikproblem som delstaten lider av.

Partiets ekonomiska politik i allmänhet och näringslivspolitiken i synnerhet fick hård kritik. SPD:s vice ordförande talade om att breda lager av löntagare skulle uppleva skattelättnader. Den nytillträdde partiordföranden Martin Schulz, före detta EU-president, menade å sin sida att det skulle vara ”verkningslöst” och att pengarna borde gå till infrastrukturinvesteringar. Eniga var de i alla fall om att höginkomsttagare skulle beskattas hårdare.

I tider av rekordlåg arbetslöshet, sjunkande statsskuld och stigande handelsöverskott ter sig de tyska sossarnas skattehöjarfasoner som gammal skåpmat.

Den så kallade Schulz-effekten verkar ha klingat av. Smällen i Schleswig-Holstein gjorde Schulz ”helvetiskt” besviken – med all rätt. I söndags förlorade SPD mer än dubbelt så mycket stöd, vilket fick den regionala företrädaren Hannelore Kraft att avgå. Schulz beskrev genomklappningen som ”en svår tid” för partiet.

ANNONS

De stora vinnarna i Nordrhein-Westfalen var förbundskansler Angela Merkels CDU, liberala FDP och högerpopulistiska AfD. Det säger något om strömningarna inom på tysk inrikespolitik. Mest säger det dock om socialdemokratins tillbakagång.

Det här var valet som skulle öka sammanhållningen och det skulle ske i den tyska socialdemokratins hjärta. Söndagens var tänkt som ett avstamp av valrörelsen inför höstens nationella val. Den politiska inriktningen skulle bekräftas med ett bra resultat i Nordrhein-Westfalen för att därefter vässas under sommaren. Det blev istället ett underkännande. Socialdemokratin i Tyskland för, liksom i många andra länder, en tynande tillvaro.

ANNONS