Staten ska inte äga TV4 och Telia

Telias köp av TV4 leder principiella problem

ANNONS

Telias köp av Bonnier Broadcasting – där TV4 och C More ingår – går in i sitt slutskede. Ett drygt år har gått sedan köpet blev offentligt och inom kort väntas EU-kommissionen ge grönt ljus (SvD 11/9). På ledningsnivå lär glädjen vara stor, likväl är affären principiellt problematisk.

Svenska staten är största enskild ägare i Telia. Den statliga dominansen på mediemarknaden kommer därmed att öka. Principen om ägarmångfald börjar kännas sorgset avlägsen. Något måste göras och det snabbt.

Att i elfte timmen försöka stoppa Telias köp är däremot varken realistiskt eller önskvärt. Det borde snarare vara uppenbart att staten måste göra sig av med sitt Telia-innehav.

ANNONS

Vi hade inte behövt hamna här. Både 2006 och 2014 slog allianspartierna ett slag för att sälja Telia. Att idén hittills stött på patrull har motiverats säkerhetspolitiskt. En utredning under alliansregeringens tid tog upp svårigheten att dra en gräns mellan civila och militära intressen. Invändningen är till viss del fortfarande relevant men i grunden handlar frågan om politisk vilja. Obekvämt är inte samma sak som omöjligt.

Som Moderaterna och Kristdemokraterna är inne på kan verksamheten styckas upp. Staten kan behålla kontrollen över särskilt samhällsviktiga delar men sälja resten. “Vi tycker att staten ska avyttra sitt ägande i Telia, men det måste ske på ett ansvarsfullt sätt. Det krävs en noggrann analys av vilka åtgärder som behövs för att skydda samhällsviktig infrastruktur”, sa exempelvis Elisabeth Svantesson – ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna – i veckan (SvD 11/9). Hon har en viktig poäng.

En annan väg vore att – som Dagens industris PM Nilsson föreslagit – helt enkelt bygga upp nya, mer dugliga nät för skyddsvärda verksamheter (Dagens industri 14/6 -18).

Nu måste politikerna komma till skott. Avvägningar kring tunga områden som försvar och fria medier har uppstått. I den bästa världar ska inte politiska beslut med så pass principiella frågetecken behöva stressas fram. Med tanke på Telias köp av Bonnier Broadcasting verkar de nu inte ha något val. Förhoppningsvis lär sig politikerna en läxa av att inte gjort sig av med Telia tidigare.

ANNONS

ANNONS