Undantag. Statsminister Stefan Löfven (S) följer inte sina egna regler.
Undantag. Statsminister Stefan Löfven (S) följer inte sina egna regler. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven (S) förtjänar inga undantag från restriktioner

Därför måste det spela roll hur statsministern agerar under coronapandemin

ANNONS

En mindre vitvara till föräldrarna. En reservdel till sin rakapparat. En resa till Kanarieöarna. Under mellandagarna har rapporterna duggat tätt om hur några av landets högst uppsatta makthavare agerat helt i strid med coronarestriktionerna – och sin egen politik.

Först kom nyheten att justitieminister tillika vice statsminister Morgan Johansson (S) gick på annandagsrea i Lund för att köpa en försenad julklapp till sina föräldrar. Det trots att hans chef, statsminister Stefan Löfven (S), uttryckligen uppmanat folk och handeln i stort att undvika mellandagsreor.

Kort därefter framkom att Löfven själv gjort ärenden i en galleria samt butiker i centrala Stockholm dagar efter att han, när regeringen skärpte restriktionerna 18 december, manade alla att undvika julhandelns trängsel.

ANNONS

Som lök på laxen kunde Expressen (30/12) avslöja att en av Socialdemokraternas mest trogna statstjänstemän Dan Eliasson rest till spanska Las Palmas. Då hade såväl Folkhälsomyndigheten som Löfven sagt att resor i jul och nyår ska undvikas.

Att Eliasson är generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med regeringsuppdrag att hantera landets kriser, gör resan så mycket märkligare och korkad.

I mitten av november sa statsministern att folk inte ska hitta på “undanflykter som skulle göra din aktivitet okej”. Makthavarnas beteenden signalerar motsatsen. Att Löfven, enligt Expressen (29/12), varit i gallerior två gånger tidigare i december gör saken än värre.

Händelserna är i sig orimliga. Men det stora felet är att Johansson, Löfven och Eliasson gör något som de använt sina statliga ämbeten till att förhindra andra människor från att göra under en längre tid. Det är där orättvisan, godtyckligheten och illojaliteten ligger. Det visar exempel från andra länder under pandemin.

I Storbritannien skapade premiärministerns närmste man Dominic Cummings i våras en politisk storm genom att bryta mot restriktionerna. En minister avgick i protest mot att Cummings då fick behålla sitt jobb, som han dock nyligen lämnat för att “rensa luften”.

Det var inte långt efter att professor Neil Ferguson, en av brittiska regeringens högste coronarådgivare, lämnade sin roll efter att ha brutit mot de regler för social distansering han själv föreslagit.

ANNONS

Och i augusti avgick Irlands jordbruksminister Dara Calleary, landets EU-kommissionär Phil Hogan och flera andra politiker efter att ha gått på en golffest med för många deltagare.

Även i Sverige måste det spela roll att statsministern, vice statsministern och den krishanterande myndighetens högste chef struntar i sina egna regler.

ANNONS