Stora utmaningar för liten kommun

Det finns många goda argument för fler fiskodlingar - men storleken på den planerade laxodlingen i Sotenäs kommer att vara en stor utmaning.

ANNONS
|

Den planerade laxodlingen på land i Sotenäs kommun kommer att bli stor, väldigt stor. Om planerna blir verklighet kommer byggnaderna att täcka 700 000 kvadratmeter, vilket motsvarar omkring 100 fotbollsplaner.

LÄS MER:Laxodling kan bli en av världens största fabriker

Under sommaren har Bohusläningen i ett flertal artiklar beskrivit vad som gör denna investering så annorlunda från andra industriprojekt: dess enorma storlek. Det gäller den fysiska storleken, storleken på investeringarna, antalet anställda som kommer att behövas och påverkan på samhället.

– Det handlar om en satsning som är jämförbar med Uddevallavarvet, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Företrädare för kommunen är positiva. Roy Høiås, vd för Quality Salmon, ser "inga stora exponeringar för risker förutom att det är ett stort byggprojekt." Kommunen och företagarna vill se en snabb process. Men företaget Smögenlax har i flera år drivit frågan om en betydligt mindre anläggning och nu ligger ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen.

ANNONS

Flera insändare har uttryckt kritik mot det nya projektet. (Lena Jarlöv och Ann-Sofi Söderling 21 september samt Kerstin Holmer 12 september) Men mycket av kritiken är missriktad. Fiskeodling på land har potential till att vara ett bättre alternativ till fiskodling i havet. Och odlad fisk är betydligt bättre än det överfiske och illegala fiske som finns på global nivå. För en tid sedan kunde vi läsa om hundratals kinesiska fartyg som ägnade sig åt illegalt fiske utanför Galapagosöarna. Det är i ljuset av detta som man ska se investeringar i landbaserade odlingar.

LÄS MER:Laxodlingen låser fast oss i miljöförstörande struktur

LÄS MER:Att tacka ja till laxodlingen är att ta sig vatten över huvudet

Konsumtionen av vildfångad fisk kan inte öka under överskådlig framtid. Fisk är dock ett utmärkt livsmedel. FN:s livsmedelsorganisation FAO räknar med att konsumtionen av odlad fisk kommer att öka och konsumtionen av vildfångad fisk kommer att stagnera.

Den nya laxodlingen kommer framförallt att producera för export. Marknaden för lax är lika global som marknaden för avokado. Likaväl som vi i Sverige kan köpa en (ibland ganska dyr) avokado, kan andra länders konsumenter betala för en bit lax från Chile, Norge – eller Sverige. Lax är en liten del av den globala marknaden för odlad fisk, den domineras av odling av karpfiskar med produktion och konsumtion i Asien. Att den globala efterfrågan kan tillfredsställas med fisk som är odlad under kontrollerade former är bättre än många andra alternativ. Havsbaserad odling har problem med utsläpp och att fiskar rymmer från odlingar.

ANNONS

Det är ganska riskfritt att göra förutsägelsen att elbilar kommer inom kort att dominera marknaden för nya bilar. Däremot är det väldigt svårt att förutse om det är Tesla, Polestar eller Mercedes-Benz som om 20 år kommer att vara mest lönsam på denna marknad. Samma gäller för det nya projektet i Sotenäs. Landbaserad fiskodling är definitivt en framtidsbransch. Kommer just detta projekt att kunna bära sig i framtiden?

Affärspresentationen som finns på Sotenäs kommuns hemsida är i och för sig genomarbetad och övertygande. Till och med tillgången till elektricitet, vilket hindrar många andra industrietableringar i Sverige, kan säkras. Men efter att alla goda argument har räknats upp, kvarstår frågan om storleken som det verkligen stora frågetecknet. De som investerar i anläggningen vill göra en väldigt stor anläggning, väldigt fort. Det kräver mycket kapital, som investerarna säkert vill ha avkastning på. Storleken kan i sig vara en fördel, eftersom det i all industriproduktion finns stordriftsfördelar.

Hittills har Sotenäs haft mycket blygsamma kostnader för projektet. Det är en utmärkt ambition att se till att det fortsätter att vara så, i alla fall tills man ser att projektet blir verklighet. Problemet är att en stor investering också är en stor risk. För Sotenäs kommun innebär detta ett enormt stort arbete. Uddevallas arbete med Ikea-etableringen framstår som ett lätt och billigt projekt i jämförelse. En viktig skillnad är att Uddevalla hade andra kommuners erfarenheter av andra Ikea-etableringar att jämföra med. Där fanns ett historiskt facit. Sotenäs kommun ger sig ut på oprövad mark (eller kanske snarare vatten).

ANNONS

En expansion av kommunen kommer inte gratis. Ett antal tusen nya jobb innebär ökade skatteintäkter, men också en hel del utgifter. Vägar, skolor och bostäder måste finansieras. Om anläggningen blir verklighet kommer kommunen att få en del inkomster från arrendet – 25 miljoner kronor per år. Men det kommer verkligen inte saknas kommunala projekt att behöva lägga pengar på när den dagen kommer. Kommunen har anledning att vara försiktigt optimistisk, men det återstår några frågetecken att räta ut. Det första är om anläggningen kommer att få miljötillstånd.

Vad än som sker är det dock så att kommuner som växer har angenämare problem att lösa, än om situationen är den omvända.

Länkar

Planerade laxodlingsprojekt

Utveckling av alternativa foder

Information från Sotenäs kommun

Information från vattenbruksbranschen

Miljöinformation från laxodlingsbranschen

ANNONS