Lämnar. Theresa May vill lämna EU:s inre marknad. En dålig utgångspunkt.
Lämnar. Theresa May vill lämna EU:s inre marknad. En dålig utgångspunkt.

Storbritanniens hårda och dåliga framtidsval

Storbritannien borde fortsätta att vara en del av EU:s inre marknad.

ANNONS
|

Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnade under tisdagen beskedet att Storbritannien ska lämna den inre marknaden. Den fria rörligheten för varor, tjänster och arbetskraft över Engelska kanalen kommer att upphöra.

Det är alltså en "hard Brexit" som den konservativa regeringen kommer att ha som mål när förhandlingarna med EU inleds i mars.

Mays beslut är tyvärr logiskt om man utgår från att Brexit-omröstningen mest handlade om migrationsfrågan, mer om EU:s framtid eller funktionssätt. Ingår man i den inre marknaden ger man människor frihet att ta arbete och förtjäna sitt uppehälle varhelst de vill. Denna frihet kommer nu att minska.

Sedan de östeuropeiska länderna gick med i EU och den inre marknaden har hundratusentals personer från östeuropa flyttat till Storbritannien. Anledningen är att Storbritanniens ekonomi har lyckats att skapa tillväxt och nya jobb. Omkring 800000 polacker bor nu i Storbritannien och polska är det näst mest talade språket i landet. Tio procent av läkarna inom National Health Service är från andra EU-länder. Theresa May har sagt att hon inte vill säga upp deras rätt att arbeta i Storbritannien, förutsatt att EU tillåter Storbritanniens medborgare att bo kvar och arbeta inom EU. Men hur ska detta ske om Storbritannien samtidigt vill lämna den inre marknaden? Det blir en hård nöt att knäcka i förhandlingarna.

ANNONS

May vill ha frihandel med EU, men vill också kunna teckna frihandelsavtal med andra länder. Det innebär att landet inte kan vara medlem av EU:s tullunion, ett nytt avtal måste tecknas.

Det finns flera länder som har samarbeten med EU på olika sätt. Norge och Schweiz är länder som har olika lösningar vad gäller tullar, frihandel och rörlighet för människor. Men för båda dessa länder gäller att de måste acceptera EU:s lagstiftning i olika utsträckning, utan att ha något att säga till om. Dessutom bidrar de till EU:s kassa.

Det verkar som om May går in i förhandlingar med utgångspunkten att ligga längre bort från samarbete med EU än både Norge och Schweiz. Att lämna den inre marknaden kommer att skada både Storbritanniens och EU:s ekonomi. Samtidigt vill May plocka en del russin ur kakan, vilket Angela Merkel och övriga EU tydligt har sagt nej till. Det brittiska folket röstade för att lämna EU, men röstade inte för vilken kurs man skulle ta ut. Nu styr Theresa May Storbritannien i fel kurs.

ANNONS