Strandskyddet måste göras om i grunden

Reglerna är otydliga och tillämpas helt olika i olika delar av landet

ANNONS

I Arjeplogs kommun, med knappt 3 000 invånare, finns nästan 9 000 sjöar. Om kommunen vill locka nya invånare till kommunen skulle den populära drömmen om en sjötomt vara ett gott argument. 5 000 nya villor skulle kunna byggas med en helt egen sjö.

Den till invånarantalet lilla kommunen i Norrbottens län är inte unik. Runt om i Sverige finns gott om platser som skulle kunna bebyggas utan några som helst märkbara konsekvenser för naturvärden eller allemansrätt.

Ändå sätter reglerna stopp. Strandskyddslagstiftningen säger att det inte är tillåtet att bygga närmare än 100 meter från strandkanten, och detta oavsett hur terrrängen ser ut. Höjdskillnader har ingen betydelse: även om en tomt ligger uppe på ett berg, 100 meter ovanför sjökanten, är det kartans avstånd till stranden som gäller. Dispens kan ges, men reglerna är otydliga och tillämpas helt olika i olika delar av landet.

ANNONS

Därför fick Naturvårdsverket under 2017 i uppdrag att se över regelverket, med det uttalade syftet att främja landsbygdsutveckling – det vill säga att underlätta sjönära byggande i glesbygd. Det tycks ha misslyckats. För som de flesta remissinstanser konstaterar i sina remissvar, som kom häromveckan, består förslaget av mycket marginella förändringar. Otydligheterna kvarstår, liksom arbetsbördan för kommuner som vill peka ut områden som ska undantas från strandskyddet. Sex år efter att “lättnader” i strandskyddet infördes är det inte ens hälften av kommunerna som angett sådana undantag i sina översiktsplaner.

Möjligheterna att bebygga sjötomter skulle kunna vara ett av landsbygdens viktigaste verktyg för att locka till sig både permanenta invånare och turister. Ändå är lagen, som Arjeplog kommun uttrycker det i sitt remissvar, en “one size fits all”. Känsliga skärgårdsmiljöer i anslutning till storstadsområden behandlas likadant som tiotusentals folktomma sjöar i glesbygdskommuner.

Strandskyddet var en av de saker som Centerpartiet lyfte upp i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna. När de nu fallit samman riskerar en rejäl översyn av regelverket att tappas bort. Det är mycket olyckligt. Frågan om strandskyddet är för viktig för att lämnas ohanterad i ännu ett halvdussin år.

ANNONS