Öken, spökslott och en rasande fyrs sista sommar

Upplev Nordjyllands spektakulära resmål – alla inom en timma från Fredrikshamn.

|

På väg över Kattegatt, ståendes strax under ett stort och bekant S, letar sig blicken mot horisonten och Nordjyllands stränder. I bakfickan ligger ett hopvikt papper med fem utflyktsmål som alla har en sak gemensamt. De ligger max en timma från Fredrikshamn.

Skummet bakom den mäktiga båten väcker barndomsminnen. Det är så tydligt att man lämnar Sverige för ett äventyr någon annanstans. Samtidigt är allt så nära, bara tre timmar från Göteborg.

Stena Danica lämnade Göteborg klockan åtta på morgonen och på däck 9 har ett litet gäng redan tjuvstartat semestern. Bland palmer och drinkar på The Reef Bar är den karibiska ö-världens närvaro oväntat påtaglig. Andra tider på året är baren en försmak av vad som väntar på badhotellet The Reef i Fredrikshamn, men denna tidiga försommardag är andra platser på Nordjylland i fokus.


    The Reef Bar på Stena Danica är en plats för den som gillar drinkar och Karibien.
The Reef Bar på Stena Danica är en plats för den som gillar drinkar och Karibien.

Spökhistorier och Marie Antoinette

Väl framme i Fredrikshamn är det bara 25 minuter med bil ned till Voergaard slott. Slottet, som är Danmarks första renässansbyggnad och som omringas av en mäktig vallgrav, färdigställdes under 1500-talet och lockar årligen många turister. De flesta kommer för att ta del av slottets skräckhistorier, berättar Verner Krogh, som är guide på Voergaard slott.

– Den vita damen, Ingeborg Skeel, spökar här om nätterna. När den sista delen av slottet var färdigbyggd dränkte hon arkitekten i vallgraven för att han inte skulle kunna bygga något liknande igen. Efter att hon dog 1604 har hon spökat, berättar Verner Krogh.

Jag har inte sett den vita damen men jag har känt henne.

Slottet är endast öppet dagtid men Verner berättar att han sena kvällar själv känt hennes närvaro.

– Jag har inte sett den vita damen men jag har känt henne. Det är tydligt att någon följer mina steg, man känner att hon är där. Vi får mycket frågor om henne men också om blodfläcken som inte går att tvätta bort, berättar han.

Blodfläcken finns i det nordöstra tornet och trots flera nötningar och försök att få bort pölen kommer den alltid tillbaka efter några dagar.

– Det är denna historien som barnen är mest intresserade av när vi gör rundvandringar på slottet. Blodet kommer från en 15-årig flicka som slogs ihjäl eftersom hon anklagades för att vara gravid, men det var hon inte, och det är på grund av detta, att det är oskyldigt blod, som fläcken inte kan tas bort, berättar Verner Krogh.

Förbered sommarens resa till Danmark här!

Många turister lockas dessutom av den storslagna konstsamling som finns på slottet. Här finns målningar av kända namn som Raphael, El Greco och Francisco Goya, men också klenoder som ägts av bland andra Marie Antoinette och Napoleon.

Mästerverk där haven möts

Efter besöket på det vackra och historiefyllda slottet går resan norrut, hela vägen upp till Skagen. Bilresan tar en knapp timme och här ska resten av dagen spenderas bland fisk, konst och såklart, på den magiska plats där de två haven Skagerrak och Kattegatt möts.

Det handlar om några mycket berömda verk av P.S. Kröyer och flera av dem har aldrig tidigare varit tillgängliga för allmänheten.

Eftersom magen kurrar efter spökhistorier och bilfärd har Maria Groes Eldh på Turisthus Nord rekommenderat ett besök på mysiga Bröndums hotell. Det här är också den plats där Skagenmålarna brukade träffas och därför känns platsen klockren för att komma i rätt stämning.


    I Skagen är det fisk och skaldjur som gäller.
I Skagen är det fisk och skaldjur som gäller.

Precis som på de allra flesta restauranger i Skagen så är det fisk och skaldjur som gäller.

– Är man i Skagen måste man äta fisk. Här finns flera nya smörrebrödsrestauranger och jag kan också rekommendera "Stjerneskud" – stjärnskott – vilket är en rätt med rödspätta, färska räkor, sparris och kaviar, säger Maria Groes Eldh.

På Bröndums lilla uteservering avnjuts en varmrökt lax med dillstuvad potatis och Skagenräkor innan det är dags att ge sig upp till Danmarks nordligaste udde Grenen. Väl på plats rullar det traktordrivna tåget Sandormen förbi med några barnfamiljer. Längst ut på Grenen ser man hur vågorna kommer från varsitt håll och möts. Här kan man stå med en fot i varje hav, en mäktig känsla.

– Det är ett måste om man är här. Det är så fundamentalt fascinerande. Och har man tur kan man se en liten sälkoloni här ute vid Grenen. Vi har sex-sju stycken som ofta syns uppe på stranden, men man ska såklart låta dem vara, säger Maria Groes Eldh.


    Bröndums Hotel i Skagen är ett perfekt ställe för lunch.
Bröndums Hotel i Skagen är ett perfekt ställe för lunch.

Inne i Skagen finns mycket konst att ta del av och just nu pågår en spännande utställning på Skagens Museum kallad Mästerverk.


    Skagens Museum.
Skagens Museum.

– Det handlar om några mycket berömda verk av P.S. Kröyer och flera av dem har aldrig tidigare varit tillgängliga för allmänheten. Skagenmålarna och Kröyer är ju en stor del av Skagens dna och de har betytt oerhört mycket för området, berättar Maria.

Utställningen som pågår under hela sommaren omfattar inte bara Kröyers porträttmålningar av dåtidens danska maktelit, som beställt jobben av konstnären, utan också skisser och förstudier som ska visa hela arbetsprocessen. På så sätt får man som besökare en inblick i Kröyers förmåga att fånga stämningar och personliga egenskaper i sina målningar.

– Om man bara är en gnutta konstintresserad får man inte missa detta, säger Maria Groes Eldh.

Ökenvandring

Framåt kvällen rullar bilen västerut. Det låter kanske märkligt men målet är en öken. En sådan finns faktiskt på Nordjylland. Öknen heter Råbjerg Mile och det är också här natten ska spenderas, bekvämt nog inte på sanden, utan på Hjorths badhotell.

Under sommaren är det klokt att vara i öknen tidigt, innan sanden blir för varm.

– Det är som en oas i öknen, en fantastisk atmosfär och ett mycket populärt hotell. Det fina är att det ligger precis vid Råbjerg Mile så man kan blicka ut över landskapet. Under sommaren är det klokt att vara i öknen tidigt, innan sanden blir för varm, förklarar Maria.

Tidigt nästa morgon är fötterna nedsjunkna i sanden. Sanden är nästan flytande och tung att gå i. Trots att det är en öken så är det i allra högsta grad ett levande landskap. Den kvadratkilometer stora öknen rör sig nämligen 15 meter varje år och beskrivs som en vandrande sanddyn.

Råbjerg Mile bildades för 300 år sedan vid Skageraks kust och har under tidens gång, med hjälp av vinden, flyttat sig fem kilometer. År 2230 når den Kattegatt, om inget stoppar den.

– Det är tur att det har planterats så mycket runt omkring, annars hade hela Skagen varit sand, skojar Maria Groes Eldh.

Nära möte med rovfåglar

En kvarts bilkörning söderut är det dags för nästa naturupplevelse. Här väntar ett nära möte med örnar, falkar och andra rovfåglar på Örnreservatet Eagleworld.

Pilgrimsfalken kan komma upp i en hastighet på närmare 400 kilometer i timmen.

– Det är en helt unik upplevelse. Vanligtvis kan man se fåglarna som prickar på himlen, men här får du se deras stora personligheter på nära håll i en vacker natur och dessutom uppleva det fantastiska samarbetet mellan djur och människa, säger Peter Frank Wenzel, som driver Örnreservatet.

De mäktiga vingslagen är påtagliga när fåglarna susar runt ovanför publikens huvuden. Under uppvisningen får man möjlighet att lära sig historien om förhållandet mellan människa, häst och rovfågel, till exempel hur de jagar tillsammans. Det är häftigt att se när fåglarna landar på ryttarnas utsträckta armar.

– Jaktmetoderna intresserar väldigt många. Och publiken sitter bara ett par meter från där allt utspelar sig. Besökarna brukar dra efter andan när till exempel havsörnen störtdyker från hög höjd och pilgrimsfalken kan komma upp i en hastighet på närmare 400 kilometer i timmen, berättar Peter Frank Wenzel.

Uppvisningen tar ungefär en timme och har man riktig tur kan rovfåglarna slå sig ned bland publiken.

– Ingen uppvisning är den andra lik men det händer att fåglarna vandrar omkring på läktaren. Fåglarna bestämmer själva vad som ska hända och det är inget vi kan styra, förklarar Peter.

Sista chansen: Se ett av Nordjyllands landmärken

Äventyret fortsätter söderut för det sista utflyktsmålet under denna resa. Bilresan till Rubjerg Knude fyr från Örnreservatet tar ungefär 45 minuter och än en gång slås man av att avstånden mellan sevärdheterna på Nordjylland aldrig är speciellt långa. Via lugna landsvägar är det dags för ett av de mest aktuella och dramatiska besöksmålen 2019.

– Om vi inte gör någonting kommer Rubjerg Knude fyr krascha ned i havet nästa år, så man bör inte missa chansen att se fyren där den stått i 120 år innan det är för sent, säger Jakob Kofoed, guide på Vendsyssel Historiske Museum.

Rubjerg Knude fyr byggdes 1899 och när den tändes upp året därpå kunde fyren ses på 42 kilometers avstånd. Men mellan 1910 och 1920 blåste en stor mängd sand upp mellan havet och fyren och trots flera försök att plantera växter för att motverka sanden, så var det en mångårig fight som sanden till slut vann.

Det första, att låta fyren rasa ned i havet, är uteslutet. Det andra är att plocka ned den bit för bit, men då är den borta för alltid...


    Rubjerg Knude fyr.
Rubjerg Knude fyr.

I augusti 1968 släcktes fyren då sanddynerna blivit så höga att de blockerade ljuset. Tolv år senare öppnade ett museum vid fyren om dess historia, men ironiskt nog förlorade även museet kampen mot sanden. 2002 fick det stänga igen och flytta en och en halv kilometer söderut. Och nu är vi alltså framme vid det som av allt att döma blir Rubjerg Knude fyrs sista dramatiska sommar där den står i dag. Detta då kustlinjen på grund av västliga vinterstormar i snitt flyttas två meter per år.

– Det finns långt framskridna planer på att flytta fyren i höst. Men det är oklart vad det kommer att kosta och om kommunen hinner få fram pengarna. Sista chansen att flytta fyren är i vår, annars återstår två alternativ. Det första, att låta fyren rasa ned i havet, är uteslutet. Det andra är att plocka ned den bit för bit, men då är den borta för alltid, förklarar Jakob Kofoed.

Han och kollegorna på Vendsyssel Historiske Museum förväntar sig en stor anstormning av turister i sommar.

– Varje år kommer runt 200000 turister hit och det här året väntar vi oss fler än 300000. Om fyren flyttas räknar vi dessutom med att flera tusen kommer att följa arbetet på plats. Det kommer ta en till två veckor men det är ett väldigt känsligt arbete, det finns en stor risk att någonting går galet, säger Jakob Kofoed.


    Rubjerg Knude fyr fotograferad 2010. Sedan dess har kustlinjen sakta flyttats närmare fyren.
Rubjerg Knude fyr fotograferad 2010. Sedan dess har kustlinjen sakta flyttats närmare fyren.

Från Rubjerg Knude fyr tar det en knapp timma att ta sig till Fredrikshamn. På en av stadens uteserveringar, i väntan på färjan hem till Göteborg, samlas intrycken från två fantastiska dagar på Nordjylland. Det här är onekligen en plats där man i en varierad och storslagen natur kan uppleva väldigt många olika saker, utan att behöva sitta mer än en timma bakom ratten.