Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

De två kusinerna Emma Johansson och Frida Edman hyr ut äldre bröllopsklänningar från 40, 50 och 60-talet.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Äldre bröllopsklänningar ny affärsidé

Det var slumpen som ledde till att kusinerna Emma Johansson och Frida Edman fick köpa ett 40-tal äldre bröllopsklänningar. Nu hyrs klänningarna ut till blivande bröllopspar. Satsningen har nyligen uppmärksammats av den största bröllopsbloggen i USA.

– Vi förstod inte hur stor intresset var när vi satte igång, säger Emma Johansson. Det började till och med ringa kunder hem till oss innan vi satt igång att hyra ut klänningar. Det fanns till och med de som kontaktade oss för att köpa bröllopsklänningarna. Men vi sade nej till det erbjudandet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det var Emma Johansson som först fick höra talas om bröllopsklänningarna som fanns i en affär i Hässleholm. Klänningarna hade aldrig använts och skulle egentligen slängas.

– Det var vid ett kundbesök i höstas som jag fick kännedom om de här gamla klänningarna som är tillverkade på 40, 50 och 60-talet, säger Emma Johansson som arbetat ett antal år i modebranschen.

Företaget som de två kusinerna startat heter Vintage Weddig by Sweden och uthyrningen sker i dag i två visningsrum i Brastad och Hönö.

– Grunden för vår verksamhet är att hyra ut bröllopsklänningar, säger Frida Edman. I dag är det så att varje klänning har en egen kalender. Men det är också så att vi har ytterligare några saker att erbjuda.

Den som vill kan exempelvis få hjälp att arrangera en möhippa som hålls i anslutning till visningsrummet i Brastad.

– Vi kan till och med ordna transport hit i en amerikansk bil från 60-talet och vi bjuder bland annat på champagne och snittar.

Nyligen uppmärksammades det nystartade företaget av dem amerikanska bröllopsbloggen "Style Me Pretty." Den kände bröllopsfotografen Isabelle Hesselberg från 2 Bridges kom till Brastad och tog bilder på de två kusinerna.

– Visst är det kul att bli uppmärksammad på det här sättet, säger Emma Johansson.

De två kusinerna har vuxit upp i Lysekils kommun och tillbringade ofta somrarna hemma hos mormor i Kungshamn.

– Hon är en viktig förebild för oss och en viktig sak för henne var att hushålla med resurserna och återanvända gamla saker, säger Frida Edman.

Detta är något som påverkat dem som vuxna. De två kusinerna brukar ägna en del av semestern åt att åka runt på olika loppmarknader i Sverige och göra olika fynd. De tycker mycket om äldre saker, exempelvis porslin och möbler.

– Varför ska man köpa nya saker när man kan få tag i saker som är mycket vackrare, säger Frida Edman.

Allt populärare trend

Att hyra ut bröllopsklänningar och hålla ner andra typer av kostnader vid bröllop är något som blir allt populärare i Sverige och i andra länder. Det är något som företaget Vintage Wedding by Sweden med visningsrum i Brastad och Hönö har tagit fasta på.

Sedan en tid hyr företaget ut bröllopsklänningar från 40, 50 och 60-talen. Budgetbröllop, att återanvända kläder i samband med bröllop har blivit allt större mode. Många tycker inte längre det är fel att använda äldre saker från second hand och loppis.