Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sommarcafé. Sven Alm betraktar Ture Malmgrens grogglas, varje föremål har en berättelse, eller flera berättelser. På söndag är det dags för sommarens första café på Villa Elfkullen, guidade turer, kaffe, hembakt och musik utlovas.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Än lever mystiken i Villa Elfkullen

Historiska fotavtryck. Ture Malmgren har lämnat en hel del. I Villa Elfkullen kan nu en av hans stövlar beskådas, men det gör inte honom, hans borg och hans villa mindre mystisk. På söndag öppnas villans sommarcafé.

Under tidigt sextiotal var Sven Alm en liten pojke som bodde i ett av husen i närheten av Villa Elfkullen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– De hade en stor hund här, så vi vågade aldrig gå upp hit och villan blev något spännande och mystiskt, minns han.

Hemliga fack
Nu sitter Sven Alm i styrelsen för föreningen Villa Elfkullen. Han är med och ordnar café, guidade turer och musik i villan varje söndag under sommaren. Även om han både har vågat sig upp längs grusgången och över tröskeln, in i det sena 1800-talets Villa Villerkulla, är det fortfarande spännande och mystiskt. Han böjer sig fram och glider med fingrarna längs kanterna inne i bokhyllan, en lucka faller upp.

– Huset är fullt av hemliga fack och lådor, säger han.

Han stänger noggrant luckan igen. På en hylla står Ture Malmgrens grogglas i tunnaste glas med snirkligt ingraverat TM. Det rymmer precis en liter.

Luften är full av damm, väggarna är klädda i tunga tapeter i färgerna röd och gul ockra. Föreningen Villa Elfkullen har börjat måla om fasaden i en mörkare ton av gulockra. Allt för att eftersträva likhet med originalet, men försöken att kopiera det som varit lämnar alltid en viss förskjutning.

– Vi har hittat ett foto där de har kolorerat huset i mörk gulockra, så därför kan vi ana hur huset såg ut på Ture Malmgrens tid, säger Sven.

Takmålningar
Taken är täckta med målningar av tjocka keruber, fåglar och girlanger.

– Vicke Andrén som har målat inre kupolen på Kunglig Operan i Stockholm var vän med Ture Malmgren. Han kom hit och målade sina keruber. Vicke var annorlunda för sin tid, han målade glada änglar, säger Sven.

Två torn
Villan är byggd i två omgångar, 1887 och 1902. Den har två torn, det kinesiska och det franska tornet.

I det franska tornet finns en dold dörr som leder upp till det övre tornrummet. Genom väggen kan man klättra upp till det övre tornrummet med utsikt över staden. Där skymtas Tureborgs stentorn uppe i bergen och Bäveån nere i dalen, en liknande utsikt som mötte Ture för hundra år sedan. Genom höghusen och det svaga suset från bilar gör nutiden sig påmind.