Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Åklagare hjälper polisen med "flaskhals"

Polisen får mycket kritik för att för få brott klaras upp. På uppdrag från regeringen kommer nu åklagare tillfälligt anställas hos polisen för att utreda brott. Målet är bland annat att jobba undan äldre ärenden och mängdbrott som blivit liggande.


Polisen får mycket kritik för att för få brott klaras upp. På uppdrag från regeringen kommer nu åklagare tillfälligt anställas hos polisen för att utreda brott. Målet är bland annat att jobba undan äldre ärenden och mängdbrott som blivit liggande.
– Det har varit en flaskhals i det polisiära arbetet. Nu kan en åklagare gå in som förundersökningsledare och ta snabba beslut som kan skynda på utredningen, säger Niklas Sannerholm, chefsåklagare Åklagarmyndigheten väst.
Allt eftersom det kommit larmrapporter om polisens svårigheter att klara upp brott har nu regeringen beordrat om förstärkningar hos polisen. Slutsatsen blev att ett tiotal åklagare i landet nu anställs som polisiära förundersökningsledare från och med 1 april och året ut.
– Här i väst innebär det att vi upplåter två personer under våren och två under hösten motsvarande en årsarbetskraft, säger Niklas Sannerholm.
Åklagarna kommer sitta utlokaliserade på polisområdena och ha en polis som chef. På det sättet hoppas man kunna utnyttja åklagarens kunskaper på ett effektivare sätt och beslutsgången beräknas bli snabbare.
– Tidigare har åklagaren hållit i de svåra sakerna och polisen i de enkla, som snatterier. Men nu ska en åklagare gå in och kunna ta snabba beslut om till exempel om vittnen som ska höras, vilka åtgärder som ska drivas.
Det är alltså mängdbrotten, som misshandel, stölder och inbrott, som ska bli åklagarledda. 
Men man ska också fokusera på äldre förundersökningar och utredningar som blivit liggande på grund av prioriteringar och brist på personal som har rätt befogenheter. Exempel på ärenden som kommer att utredas, redovisas och avslutas är bedrägerier, brott i nära relation, våldtäkter samt vålds- och sexualbrott mot barn.
– De tar med sig åklagarkompetens och sedan blir det en dialog med respektive polisområde vad deras roll blir initialt. Min bild är att det kan ge stora fördelar, framföra allt med att få snabbhet i processerna och att åklagaren kommer in lite tidigare i bedömningen, säger Carina Persson, tillförordnad polischef region Väst.
Det ökade antalet grova våldsbrott, som gängkriminalitet, dödskjutningar och upplopp sägs också påverka varför andra brott har fått stå tillbaka.
– Det ena påverkar det andra, så mycket kan jag säga, det handlar hela tiden om resurser. Det har funnits problem i balanserna och där är det meningen att vi ska hjälpa till, säger Niklas Sannerholm.
Carina Persson håller med om att vissa grova brott har behövt prioriteras och att då andra saker har fått prioriteras ned.
– Men samtidigt har vi lyft våra resultat sedan hösten 2016 och har fler uppklarade brott. Samverkan med åklagarmyndigheten görs redan i dag, men nu förstärker vi den. Det är första gången som något sådant här sker på uppdrag från regeringen, så det är ju lite speciellt, säger Carina Persson.