Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Äganderätten är en grundpelare

Debatt: Förändring av skogsvårdslagen riskerar skada skogsbruket

Replik till Stina Bergström (Mp) 22 juli

Stina Bergström, Miljöpartiet, skrev i sin replik i Bohusläningen att hennes uttalande på Twitter antogs handla om vår grundlagsskyddade äganderätt. Det är ett mycket rimligt antagande eftersom den miljöpartistiska riksdagsledamoten skrev följande: Kul och modigt av skogsutredaren att ifrågasätta det privata ägandet av skogen. Då skogen är så viktig för alla.. Det är för oss väldigt tydligt – och oroväckande.

Det är inte varken kul eller modigt att det privata ägandet ifrågasätts. Äganderätten är en grundpelare i vårt rättssystem. Tack vare det privata ägandet av skog utgör svensk skog idag ryggraden i svensk ekonomi och är avgörande i klimatomställningen. Skogen kan bidra med nya material för att till exempel få nya bränslen, kemikalier, energi och kläder som är mer miljövänliga.

På mindre än hundra år har Sveriges skogstillgångar fördubblats. Eftersom avverkningarna är mindre än tillväxten fortsätter skogsvolymen att öka. Den nuvarande skogsvårdslagen, som bygger på frihet under ansvar samt är tydlig med att produktion och miljö är likvärdiga mål, har fungerat.

Den utredning som nuvarande regering har tillsatt om en översyn av skogsvårdslagen är oroväckande på flera punkter. Särskilt när det gäller rättssäkerhet och äganderätt. Enligt direktiven ska utredningen bland annat överväga om allmänheten ska ha rätt att överklaga ett avverkningstillstånd från Skogsstyrelsen.

Det kanske låter bra, men det är precis tvärtom. I praktiken skulle en sådan lagstiftningsförändring lägga en död hand över skogsbruket och många skogsägare riskerar att hamna i långa överklagningsprocesser. De får lägga tid och resurser på rättsprocesser, istället för att bruka skogen och bidra till den gröna omställningen. Det vore förödande.

Att företrädare för regeringspartierna vill inskränka äganderätten och öka regelkrånglet för skogsägare är oroväckande. I Sverige bedrivs världens modernaste skogsbruk med frihet under ansvar. Det vill Centerpartiet stärka och värna samt minska regelkrånglet för skogsägarna. Det är avgörande för att klara den gröna omställningen.

Fredrik Christensson

Riksdagsledamot (C)

Bohuslän

Louise Grabo

Ordförande CUF

Västra Götaland