Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ska få bättre skydd. Våldsutsatta kvinnor ska kunna skydda sin identitet bättre. Bild: Anders Wiklund/TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Alla utsatta ska kunna skyddas

Alla ska känna sig trygga i Sverige. Tyvärr finns det situationer som tvingar personer att leva med skyddade personuppgifter. Då är det särskilt viktigt att systemet fungerar.

Därför vill vi stärka skyddet kring dessa personer. Förslaget är ett viktigt steg i den tioåriga nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Under den tidigare borgerliga regeringen presenterade folkbokföringsutredningen år 2009 förslag kring hur skyddet av personuppgifter skulle stärkas. Först våren 2014 kom ett förslag. Tyvärr var förslaget så dåligt att det aldrig antogs. Till och med de borgerliga ledamöterna i skatteutskottet höll med om att mer behövde göras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När Sverige fick en feministisk regering 2014 innebar det att frågor om kvinnors trygghet fick en helt annan prioritet. Vi är glada och stolta över att regeringen nu för frågan om skyddet av hotade och förföljdas personuppgifter i hamn. Många av de utsatta är tyvärr kvinnor som hotas av män som de tidigare har haft en relation till. Skyddet ska också kunna ges till vittnen och personer inom rättsväsendet. Det är avgörande för vår rättssäkerhet.

Den nya beteckningen ”skyddad folkbokföring” som införs ska vara mer flexibel än den som gäller idag. Förslaget innebär stärkta sekretessbestämmelser för den som lever med skyddad folkbokföring, så att det ska bli svårare att lägga ett pussel kring var personen befinner sig. Det har hänt att personer kontaktat olika myndigheter i syfte att leta rätt på den som behöver skydd. Skyddad folkbokföring ska bland annat få ske på annan ort än den gamla folkbokföringsorten, utan att personen flyttar och ska dessutom kunna ges för obestämd tid.

Jörgen Hellman

Paula Holmqvist

riksdagsledamöter (S)

Karin Engdahl

regionråd i opposition och riksdagskandidat (S)