Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gud är närvarande. Gud är kärlek – överallt.

Äktenskapet är att skapa något äkta tillsammans

”Gud är närvarande som kraft och inspiration i relationen”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Jan-Åke Karlsson 22 maj

HBTQ-rörelsen är redan en del av kyrkan och kyrkan redan en del av HBTQ-rörelsen. Att det finns personer som anser sig kunna motivera ojämlikhet inför Gud kan inte bygga på något annat än en tämligen slarvigt utförd exeges (bibeltolkning). Man ska kunna begära mer av en präst, tycker jag, med så lång universitetsutbildning, än att läsningen färgas av privata fördomar. Det är historiskt orimligt att tänka sig att någon biblisk författare alls haft kännedom om vår tids familjesyn, könsnormer, identitetsetiketter och demokratiska samlevnadsideal.

Ofta handlar motståndet om personers egen inre brottningsmatch med frågor om kärlek. Den brottningsmatchen bör inte torgföras offentligt som om att vederbörande tror sig äga tolkningsföreträde och därför är den ende, med det rätta telefonnumret till Gud, som kan veta exakt vad Gud anser om människor som råkar vara kära i varandra. Och det är faktiskt en omsorg om personen själv, oavsett vilken yrkesroll man har: den brottningsmatchen hör hemma i en hjälpande soffa. Därför är det lönlöst att förarga sig över vad någon sagt eller tyckt.

Människor läser Bibeln med sina egna hjärtans glasögon – men tänk, ibland är våra hjärtan så grumliga att sikten blir sämre. Ibland behöver våra inre glasögon putsas för att vi ska se att Gud gläds med alla människor som finner kärleken och lyckan. Det finns de som läser så nära inpå bokstäverna att de blir helt vindögda och inte ser Bibelns helhet: kärleksbudskapet. Det finns de som fyller sina tankar och Facebook-konton med det hjärtat är fullt av: rädslor, förakt och hat. Det en rädd människa behöver allra mest är stöd och råd att ta sig ur sitt eget helvete – inte plats och repliker på diverse insändarsidor.

Gud bor i magpirret och hoppar inte in i förälskelsekänslorna och skruvar sönder dem. Gud är nog ärligt talat rätt trött på de förlegade etiketter vi klistrar på varandra. Äktenskap betyder att vi med ömsesidig kärlek skapar något äkta tillsammans – att vi vågar älska och låta oss älskas visar att Gud är närvarande som kraft och inspiration i relationen, oavsett om vi kallar oss homosexuella, heterosexuella eller något annat.

När några kommer till prästen i kärlek och förälskelse är det en stor gåva, för de har kommit mycket närmare det som kallas för Gud än kanske prästen själv har lyckats med.

Luka Vestergaard

Präst i Klippan