Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göran Nyberg. (arkivbild)

Äldreboende i Dingle en dålig lösning

Göran Nyberg: Leder till mycket mer bilresor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I olika samman diskuteras resebehovet vid olika etableringar av ett centralt äldreboende i Munkedals kommun. Jag utgår då från att det är ett äldreboende som ska användas av alla i kommunen i lika stora andelar.

Jag utgår då också ifrån att de resor man tänker sig är besökare från de olika kommundelarna och att de sker i lika stor utsträckning relativt storleken på de olika tätorterna. Jag utgår då också för enkelhetens skull att det bor 6 400 invånare i Munkedals tätort, 1 500 i Dingle, 1 400 i Hällevadsholm och 700 i Hedekas. Jag antar också att det är 1,3 mil mellan Munkedal och Dingle, 0,7 mil mellan Dingle och Hällevadsholm och 2,3 mil mellan Hedekas och Dingle liksom mellan Hedekas och Munkedal.

Om man för enkelhets skull tänker sig att alla de här invånarna gör var sitt besök i ett äldreboende i Dingle och att för enkelhetens skull Dingleborna då räknas bort så blir antalet körda mil 10 820 mil. Om man lägger det i Munkedal med samma schablonberäkning blir antalet körda mil 6 360 mil. En placering i Dingle genererar på det sättet 70 procent mer resor än en placering i Munkedal.

Om man därtill funderar på var personalen kommer ifrån som arbetar på äldreboende kan man kanske utgå från att de också bor i hela kommunen och ger upphov till en liknande bild av körsträckor. Sedan tillkommer alla ytterligare tjänster som kan tillkomma från Munkedal när det gäller läkare, tandläkarbesök, apotek, sjukgymnast, rehab, sjuksköterskor, arbetsterapi, ambulansservice, sjuktransporter och så vidare.

Munkedals kommun har en struktur på äldreomsorgen som enligt uppgift i början på den här mandatperioden var 30 miljoner kronor dyrare per år än motsvarande genomsnittskommun i Sverige. Anledningen till det är till största delen en dyr struktur i form av många små äldreboenden. Samtidigt har vi en skola vars standard behöver förbättras rejält.

Jag menar att vi måste göra något åt äldreomsorgens struktur för att få mer pengar till skola och ungdomsverksamhet. Därför bör vi bygga ett centralt äldrecenter med äldreboende i Munkedal och trygghetsboende i alla kommundelar, inklusive Hällevadsholm. Då får vi en hög standard på äldreomsorgen för de som behöver det och pengar att göra det bättre för skolan och ungdomarna i kommunen. En del av de pengar som sparas in kan dessutom läggas på utvecklingsåtgärder för alla kommundelar.

Göran Nyberg

Samling för Munkedal

(Under bildande)