Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Äntligen besked om Björnhuset

Den 24 juli har vi via Bohusläningen fått reda på att kommunens externa revisorer hårt kritiserar hela upplägget kring Björnhuset. Nu lyssnar politikerna på de fakta som vi gräsrötter har hävdat hela tiden. Det krävdes tydligen att kritiken kom från rätt håll och inte från vanliga medborgare med sunt förnuft.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På punkt efter punkt bekräftar rapporten det vi under resans gång sagt:

* Lagen om offentlig upphandling har inte följts.

* Pengar har betalats ut utan att kommunfullmäktige har tagit erforderliga beslut.

* Två av de tre tilltänkta företagen ”har inte någon stabil ekonomisk grund”.

* Företagen har gjort investeringar i fastigheten och sedan fakturerat kommunen.

Räcker 62 miljoner?

 

Det ska bli mycket intressant att följa rapportens uppföljning i kommunen.

Kenneth Carlsson (FP) ställer en fråga han vill ha ett svar på: ”Det är en mycket central fråga. Hur kom det sig att projektet hamnade på en så låg startpunkt som 30 miljoner kronor? Den måste besvaras för att undvika att något liknande kan inträffa.”

Mitt svar till Kenneth är:

Det beror sannolikt på att det aldrig upphandlades enligt lagen. Om det hade gått rätt tillväga hade företag, med kompetens att utföra jobbet, räknat på det och avgett sina anbud. Då hade det, med rätt upphandlingsunderlag, funnits ett tak för vad det skulle kosta. Fastighetens dåliga skick (som ofta anges som en ursäkt för nya miljoner) hade uppdagats av ett kunnigt företag som visste att deras beräkningar måste hålla, och då hade de sett att 30 miljoner inte räckte.

 

Om du tänker efter, Kenneth, så har företagen den sits att de kan göra precis som de vill. De behöver inte söka lägsta möjliga pris för det de vill ha; de beställer och det är Färgelanda kommun som i slutändan får betala. En guldkalv.

För att undvika liknande saker i framtiden: Följ lagen!