Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Här i det gamla avloppsreningsverket i Ljungskile sker nu en ombyggnad och anpassning för en ny brandstation. Bild: Lasse Edwartz
Här i det gamla avloppsreningsverket i Ljungskile sker nu en ombyggnad och anpassning för en ny brandstation. Bild: Lasse Edwartz

Äntligen en ny brandstation

Äntligen en ny brandstation i Ljungskile. Det är väl det minsta man kan säga. Den gamla brandstationen i Ljungskile som togs i bruk 1944 hade i mitten av 1970-talet tjänat ut och behovet av nya lokaler var uppenbart.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kårens fordon hade efter hand blivit större, ny materiel hade tillkommit och arbetsmiljökraven hade med åren blivit skärpta. Problemen löstes provisoriskt genom att kåren fick nya “tillfälliga” lokaler i en ledig före detta båthall på Arödsområdet. Detta provisorium har nu bestått i 44 år.

Lokalerna är ju i och för sig inte direkt olämpliga, men de ligger ju alltför avsides i förhållande till var huvuddelen av personalen bor och arbetar. Genom åren har flera tänkbara alternativa placeringar av en ny centralt belägen brandstation diskuterats men alla förslag har hittills “runnit ut i sanden”.

Platsen där den nya vårdcentralen nu ligger var tidigt ett förslag, likaså där den ny Ica-hallen ligger. Platsen där godsmagasinet tidigare låg kunde också varit tänkbar, men ansågs ligga på fel sida av järnvägen. Medel för projektering av nya lokaler har vid något enstaka tillfälle funnits med i kommunens långtidsbudget, men medel för ny brandstation har aldrig tidigare anvisats.

Men nu är det äntligen något på gång. Genom överföringsledningen tillkomst har avloppsreningsverket i Ljungskile blivit överflödigt och lokalerna är sedan en tid tillbaka föremål för ombyggnad och anpassning till ny brandstation.

Av allt att döma blir här plats för vagnhall för två fordon, motorspruta, slangkärra, båt med mera. Väl tilltagna förrådsutrymmen, ledningsrum, lokal för fysisk träning, personalutrymmen, pentry och kanske ytterligare rum. De nya lokalerna ser utifrån ut att kunna tas i anspråk inom en snar framtid.

Samtidigt har man kunnat ta del av att arbetet med ny brandstation i Uddevalla också är på gång. Den nuvarande brandstationen i Uddevalla är från början av 1960-talet och behovet av nya lokaler är synnerligen angeläget.

Brandmännen i Ljungskile och Uddevalla önskas lycka till med sina nya lokaler och därmed förbättrade arbetsförhållanden, vilket också bidrar till fortsatt hög standard på räddningstjänstens viktiga samhällsinsatser.

Kurt Gullberg

brandman i Ljungskile 1968–1994