Utsikt över Toronto.
Resan till Toronto i Kanada framstår som en trivselresa för gemene man, menar insändarskribenten. Bild: Marianne

Är ökat resande ett vallöfte från kommunalrådet?

2017 reste sju politiker och tjänstemän från Uddevalla kommun till Toronto. Resan kostade kommunens skattebetalare minst 100 000 kronor. Resans syfte, vilken tillkommit på initiativ av Evy Gahnström (V), var att studera den kanadensiska stadens arbete med integration.

ANNONS

Vid Bohusläningens uppföljande reportage tre år senare framgår att fem av deltagarna gått vidare från sina dåvarande uppdrag. Kommundirektören Peter Larsson verkar ointresserad av denna uppföljning och vill lägga locket på. Uttrycket känns igen från andra sammanhang.

LÄS MER:Kommunchefer i Uddevalla lägger locket på om resultaten av Kanadaresan

För gemene man framstår resan uteslutande som en trivselresa när uppföljningen nu presenteras.

Upplägget godkändes av Ingemar Samuelsson (S) i rollen som dåvarande kommunstyrelseordförande. På frågan om det var väl värda pengar och tid att resa till Kanada svarar han: ”Ja, det tycker jag. Det kan bli fel perspektiv att bara titta på en enstaka resa, men gör vi inte resorna hamnar vi på efterkälken.”

ANNONS

Trots att de sju politikerna och tjänstemännen kom tillbaka till synes tomhänta förfäktar Samuelsson att det vore förödande att inte låta kommunens politiker och tjänstemän resa ut i världen för att samla intryck som kan implementeras i kommunen. Samuelsson har inte uppfattat att vi lever i en digitaliserad värld med oändliga möjligheter att dela information. Med denna uppkopplingsmöjlighet över hela världen har resandet minskat betydligt, men så klart blir trivselfaktorn större om sällskap kan flygas ut och bekostas av kommunens skattebetalare.

LÄS MER:Locket på igen av kommundirektören

Samuelsson kanske tänker sig själv en resa till Venedig. I slutet av 70-talet fanns några visionärer på dåvarande byggnadsnämnden som skissade på planer att göra Uddevalla centrum till lilla Venedig med grävda kanaler i staden som utgick från Bäveån. Skisserna var högst verkliga eftersom dessa publicerades i Bohusläningen till allmänhetens kännedom.

På område efter område fallerar Uddevalla och har så gjort i flera decennier, men Samuelsson sitter inne med lösningen. Med denna resiver inställer sig frågan: Kommer Socialdemokraterna gå till val på ett utökat resande till olika världsdelar?

Nu läser ju inte Samuelsson Bohusläningen men det bör finnas någon i partiet som kan fråga honom. Av intresse är också att få veta om det finns någon teckningslista för tilltänkta nya utlandsresor.

ANNONS

SN

ANNONS