Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En rejäl höjning? Skitsnack, tycker pensionärer. Bild: Henrik Montgomery/TT
En rejäl höjning? Skitsnack, tycker pensionärer. Bild: Henrik Montgomery/TT

Är det här tacken efter 50 års arbete?

När det nu finns stora hål att fylla så är denna mikrohöjning av pensionen minst sagt löjlig.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi som pensionärer hade behövt betydligt mer efter skatt. Och pensionerna skulle ha varit på en rimlig nivå redan nu! Det har gått 23 år och inget har gjorts! Trots dåvarande statsminister Göran Perssons påpekande att ”Folk inte skulle bli glada när de upptäckt vad som gjorts”.

En acceptabel pension ska vara som så här:

• Har du jobbat i 25 år ska du ha en minsta pension på 13 000 kronor efter skatt.

• Har du jobbat i 35 år ska du ha en minsta pension på 14 000 kronor efter skatt.

• Har du jobbat i 45 år ska du ha en minsta pension på 15 000 kronor efter skatt.

Då hade man också kunnat tala om det där uttjatade respektavståndet som bara blev till en tandlös klyscha i allt annat prat.

LÄS MER: Vi äldre vill och kan jobba!

Vidare hade vi varit tacksamma för lite mer draghjälp från till exempel PRO. Men intet sker! De fortsätter med sina friluftsutflykter och bouleturneringar. Kanske just nu också begränsade av förklarliga skäl. Men att agera utifrån deras ståndpunkt borde ju inte vara begränsat. Varför tiger de?

Det står braskade rubriker att nu får pensionärerna en rejäl höjning av sina pensioner. Vilket skitsnack! Som det nu är så vet vi att det finns människor som idogt har jobbat i upp till 50 år och har en pension på runt 11 700 kronor

Hur kan detta vara möjligt i välfärdslandet Sverige?

Alldeles för många människor verkar dessutom sakna en tjänstepension. Detta på grund av att det företag de arbetat på inte haft några vettiga kollektivavtal. Det borde ju ha varit lagstadgat när man nu började nalla i det gamla ATP-systemet.

Har man jobbat ett helt liv så är det minst sagt bedrövligt att behöva söka bostadstillägg och bli begränsad av detta. Du får inte ha över 100 000 kronor på banken till exempel. Du får inte leva samman med en annan människa. Då begränsas du ännu mer. Efter 50 års arbete! Vilken fantastisk belöning från staten!

Nu får det vara nog! Sluta prata och börja agera!

Ideella Föreningen PIGV – Pensionärer i Gröna Västar