Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Är förbudsskyltarna bara skådebröd?

Cyklisterna måste bort från Kungsgatan

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Äntligen är Kungsgatan i Uddevalla klar! Och så fint det har blivit! Man måste beundra de som konstnärligt fått varje sten på plats!

Kommer då den fina gatan att bli ett trivsamt strövområde för alla, som tar sig fram till fots, med eller utan rullator, och med rullstol? Eller blir det med livet som insats?

Tar man sig Kungsgatan från Hallmans hörna upp mot torget, möts man av denna skylt:

Kungsgatan. Bild: Privat

Fordonstrafik förbjuden. För mycket länge sedan lärde jag mig, att ett fordon är "varje anordning på hjul, band eller medar och som inte löper på räls".

Väljer man att strosa Kungsgatan från torget till Hallmans hörna till exempel möts man av denna skylt:

Kungsgatan. Bild: Privat

Det borde inte finnas någon tvekan för någon vad en förbudsskylt med en överstruken cykel betyder. Med den numera fina och jämna Kungsgatan får cyklisterna extra god fart i nedförsbacken.

En liten historia från Trettondags aftons eftermiddag.

Jag promenerar från torget och ned mot Hallmans hörna. Bakom mig hör jag ljudet av en tvärnit, vänder mig om och ser en ung manlig cyklist precis undvikit att köra på några unga flickor. Med ett skratt fortsatte den unge mannen i hög fart, medan han lät cykeln "stegra sig". Han fortsatte i "racerfart" och lotsade sig själv och cykeln ganska skickligt mellan ett turligt nog mindre antal gående. Bland annat rundade han två gulklädda ordningsvakter. Dessa verkade inte se, än mindre bry sig.

Kan inte låta bli att undra, om dessa skyltar endast är "skådebröd" eller om ansvariga bryr sig om att de efterföljs. Varför blev den unge mannen inte stoppad och tillsagd av de båda ordningsvakterna?

Är jag rätt informerad, är det till exempel 500 kronor i böter att cykla mot "Fordonstrafik förbjuden".

Fotgängare med cykel