Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kapelle. Den busslösa stadsdelen. Bild: Karl af Geijerstam

Är vi som bor på Kapelle inte lika mycket värda som andra?

Vilka partier lovar att återinsätta bussarna?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En valfråga från röstberättigade från stadsdelen Kapelle som Uddevallas kommunpolitiker har glömt att den finns. För något år sedan beslutade alla partiers kommunpolitiker och Västtrafiks tjänstemän att lägga ner kollektivtrafiken till och från Kapelle. Och detta på utredningar som vi idag vet var helt felaktiga och påhittade.

En hel stadsdel blev utan kollektivtrafik. Detta under en tid som Kapelles befolkning gör den största generationsväxling i mannaminne. Den äldre generationen säljer sina hus och flyttar till nybyggen på söder eller i centrum. In flyttar unga barnfamiljer. Om ni politiker någon gång kommit ut från Blåkulla och besökt Kapelle och lyssnat på vanligt folk, då skulle ni få se vilket liv och rörelse det är i Kapelle vart och vartannat hus bebos av unga barnfamiljer och husen renoveras och blir jättefina.

I dag bor det fler barn i Kapelle än när skolan var i bruk. Längst upp på Kapelle ligger ett av Uddevallas mest besökta friluftsområde nämligen Emmaus. 90 procent av besökarna är barnfamiljer. Dit kan man inte komma med kollektivtrafiken, det är dessutom kommunägt .

Vi undrar ju hur det är möjligt att behandla invånarna i Uddevalla så olika och så orättvist, är vi som bor på Kapelle inte lika mycket värda som de som bor på norra stadsdelarna? Till Dalaberg och Hovhult och även till Bohusgården kan man åka kollektivt tätare är en gång i kvarten – är detta nödvändigt? Till Kapelle kan man inte åka kollektivt alls.

Det är ju skattemedel som används till kollektivtrafiken, betalar Kapelleborna ingen skatt? Jag tror att det inte är särskilt många Kapellebor som kräver en buss i kvarten men några turer om dagen vore ju klädsamt om vi fick.

Vi Kapellebor för ju inte så mycket väsen av oss och hörs man inte så finns man inte, tycks ni politiker tro. Vi brukar ju inte kasta sten på blåljuspersonal eller elda upp grannens bil bara för att vi skall bli sedda och hörda. Vi knyter näven i ficka och är förbannade.

Nu har vi chansen att påverka det är ju val därför ställer vi frågan: Viket parti ska vi rösta på för att få kollektivtrafik till och från Kapelle?

Monica och Ingemar