Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ålderdomen innebär mycket förändring.

Även äldre måste göra många aktiva val

Pål Magnusson: Så kan jag göra ett bättre jobb inom hemtjänsten

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För flertalet människor som levt ett långt och strävsamt liv, har livet lärt dem att – om någonting ska förändras är det först och främst upp till dem själva. I mitt jobb inom hemtjänsten möter jag dagligen dessa livserfarna individer. Hjälp jag kan bistå med är till exempel fysisk omvårdnad, dusch, medicinhantering, tvätt, städ med mera. En lika viktig del i jobbet är även kommunikation och närvaro. Av naturliga skäl finns ibland existentiella funderingar hos de jag möter. Förutom all den glädje och värme jag dagligen möts av finns ofta även ett behov att prata om ensamhet, oro och tankar man bär på. Jag måste vara kommunikativ och offensiv i mitt jobb.

Äldre människor vet ofta, att de ändå måste bära ett stort ansvar på sina egna axlar – om någonting ska förändras är det först och främst upp till dem själva. Med ökande ålder och sinande krafter ökar ofta behovet att få hjälp med att fatta viktiga beslut. Vissa individer som närmar sig 90-årsåldern eller däröver är minst lika glasklara i tanken som vilken 30-åring som helst. Men hos andra kan minnet börjat minska och delvis eller helt försvinna. Då är plötsligt alla viktiga, liksom enkla, vardagliga val, svåra att göra.

Det finns en del äldre som har mycket av sin intellektuella förmåga kvar, men som ändå har mycket svårt att göra aktiva val i sin vardag. Det handlar ofta att de levt sina liv på ett visst sätt i förhållande till sina anhöriga som med tiden mer och mer blir till en belastning. På ålderns höst då de förtjänar vila och trygghet, får de stället ägna sig åt att åter ikläda sig föräldrarollen åt barn eller andra anhöriga som har svårt att klara sina egna liv. Detta är bland det svåraste som finns i mitt jobb att möta. Hemtjänsten följer lagar och sekretess. Vi är inga poliser. Gör inte vårdtagaren de svåra, aktiva valen står vi ofta handfallna att hjälpa – om någonting ska förändras är det först och främst upp till dem själva.

Så en önskan till alla äldre jag kommer möta i mitt jobb inom hemtjänsten under 2019. Göra aktiva val till er fördel – det är ni värda – då kan jag hjälpa er ännu bättre.

Pål Magnusson

Uddevalla