Även sårbara grupper har rätt till vård under pandemin

Vi i Västra Götalandsregionen, likt resten av världen, befinner oss just nu i ett känsligt läge på grund av covid-19.

ANNONS

Vi i grupp 256 i Ljungskile av Amnesty International har varit i kontakt med Västra Götalandsregionen för att få veta vilka som inkluderas om att få vård enligt smittskyddslagen.

Vi har tänkt speciellt på de EU-medborgare som vistas i regionen, och vars hemlöshet och sårbarhet, gör dem till en särskilt utsatt grupp, med stor risk att drabbas om de smittas och som även kan smitta andra.

Svaret vi först fick från regionen var att det inte tagits något beslut som gav denna grupp fri sjukvård kopplat till covid-19. Vi gjorde ett förtydligande till hälso- och sjukvårdgruppen angående skillnaden mellan vård som kan anstå och kostnadsfri vård i samband med covid-19. Denna kunskap la grunden till att Västra Götalandsregionen tog ett beslut att den kostnadsfria vården är en grundläggande mänsklig rättighet som gäller alla i ett land, oavsett medborgarskap.

ANNONS

Hälso- och sjukvårdsgruppen gav oss feedback på vår information och att vi tätat en kompetenslucka som funnits i smittskyddslagen. Det har skapats en tillämpningsanvisning kopplat till beslutet som togs i mitten av maj. Sedan dess har informationen gått ut till alla berörda inom koncernkontoret som i sin tur spridit till alla vårdverksamheter, via linjen och via nyhetsbrev. Inom avdelning social hållbarhet har man kontakt med en mängd ideella organisationer som träffar personer som berörs av detta beslut.

Tjänstepersonal lyfte frågan om EU-migranternas behov tidigt i våras men det kändes som om det var först när Amnesty tryckte på som frågan behandlades.

Tack, politiker och tjänstemän, för att ni lyssnade på oss!

Molly Holmquist

Carina Mogenfelt

Marie Blomquist

Amnestygrupp 256, Ljungskile, Amnesty

ANNONS