Utan kontanter i kassan. Alla köp under 1 000 kronor borde betalas kontant, tycker debattören.
Utan kontanter i kassan. Alla köp under 1 000 kronor borde betalas kontant, tycker debattören.

Återta makten över landets pengar

Debatt: Använd inte kort för inköp under tusen kronor!

ANNONS
|

När man läser i pressen att man förutspår att kontanterna har försvunnit till 2030 så ställer man sig frågan:

Är det bankerna eller politiker och Riksbanken son styr Sveriges ekonomi? Bankerna har ensidigt tvingat igenom att alla skall betala med kort och detta av en enda anledning: Man tar ut avgifter för varenda transaktion av näringsidkare och avgifter av kortinnehavare för att man har kortet.

Jag ställer mig också frågan som skattebetalare: Varför satsar staten 1,2 miljarder på att ta fram och trycka nya sedlar när bankerna på alla sätt motarbetar att vi använder dem? Detta är inte vettigt. Det är både säkrare och mer praktiskt att betala större summor med kort, men att använda kort för att köpa en liter mjölk och banken då debiterar affären en avgift som är oproportionellt stor i förhållande till köpesumman medför ju bara att allt blir dyrare för konsumenten.

ANNONS

Ett rimligt mellanting borde vara att betalningar under 1000 kr betalas kontant med sedlar och mynt och summor däröver med kort. Det är också underligt att bankerna ensidigt bestämmer att man skall disponera våra sparpengar gratis för att fritt använda dem utan vårt inflytande.

Allt kostar utom för bankerna som låter kunderna betala och snart begränsat sina omkostnader till datorsystem och bonusar för att bankledningen ska sköta sitt jobb, för detta klarar man ju inte med den lön man har för sin anställning. Nästan all service är borttagen, bankomaterna tas bort den ena efter den andra.

Till politiker och riksbank vill jag säga: Återta makten över landets pengar och reglera bankernas affärsmetoder så att de har samma villkor som andra företag och inte bara låter kunderna betala alla omkostnader och lägger beslag på hela vinsten själva. Man var snabba med att lösa bankernas problem i början av 1990-talet när girigbukarna tagit sig vatten över huvudet med sina affärer i Baltikum. Var nu lika snabba med att skydda medborgarnas rättigheter gentemot bankerna.

Jan Hermansson

ANNONS