Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Havskuren. Detta är kommunalt ansvar, men inte återvinningsstationerna.

Återvinningsstationer är inte kommunernas ansvar

"Våra städare får problem med att ta hand om dumpade sopor"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Lars Österberg 6 december

Lars Österbergs insändare den 6 december under rubriken: Därför dumpar folk skräp, visar på att varken vi på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI eller kommunen har lyckats beskriva skillnaden mellan återvinningsstationer (de obemannade behållare som står på gator och torg där invånarna ska återvinna sina förpackningar och tidningar, och endast dem) och återvinningscentraler (bemannade inhägnande platser där kommunen ordnar för återvinning av grovsopor, elavfall med mera).

Återvinningsstationer är inte kommunala utan ordnas av oss på FTI på uppdrag av de producenter som har förpackat de varor som hushållet förbrukat. Kommunen beslutar om återvinningscentralernas (Havskuren) öppettider och eventuella avgifter för besökare.

Österberg gör helt rätt analys, striktare begränsningar till återvinningscentralerna drabbar oss på FTI, våra städare får problem med att ta hand om dumpade sopor. Våra besökare och grannar får dessutom en otrevlig miljö kring stationerna. Därutöver kommer den merkostnad som vi får för att ta hand om soporna att läggas på de varor som du köper nästa gång.

Sopdumpning på återvinningsstationerna lämnar bara förlorare efter sig.

Ulla Krohn

regionchef Förpacknings- och Tidningsinsamlingen