Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
All personal i kommunen, och skolan i synnerhet har ett ansvar när det gäller att bejaka alla människors identitet och uttryck. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Öka kunskapen om hbtq i skolan

I dagarna diskuterar Munkedals kommunfullmäktige hbtq-frågor med anledning av en motion som Centerpartiet väckt om hbtq-information i skolorna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det råder inget tvivel om att det finns unga hbtq-elever i våra skolor. De behöver en känsla av grundläggande trygghet både i skolan, vardagslivet och hemma. Det finns vittnesmål om en känsla av osäkerhet och rädsla i att framträda med sina känslor och sin läggning.

Det är en självklarhet att vi som kommun ska erbjuda våra elever en säker och bekväm studiemiljö, fri från rädsla för mobbning, utfrysning, kränkning och trakasserier. Du ska ha samma rättigheter och få samma bemötande oavsett vilken sexuell läggning du har.

Under tonårstiden är frågor som berör sexualitet, könsmönster och relationer ofta centrala för eleverna. Det är naturligt att man funderar mycket över sin identitet – vem man är och vem man vill vara. Barns och ungas egna perspektiv kan innehålla helt andra frågor och funderingar än de vuxnas.

Genom att väcka denna motion har vi fått garantier för att man arbetar med hbtq-frågor på ett aktivt sätt i skolan. All personal i kommunen, och skolan i synnerhet har ett ansvar när det gäller att bejaka alla människors identitet och uttryck. Utbildning och information till alla, både personal och elever, som belyser hbtq-frågor är viktigt.

Vi ser framåt!

Lars-Göran Sunesson

Filip Lönnqvist

Centerpartiet Munkedal