Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ökade klyftor skapar osäkerhet

M, KD och SD har skapat ett populistiskt och kortsiktigt politiskt block

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De första dagarna av 2019 har passerat. Och det med buller och bång. Stormen Alfrida drog fram här i Sverige och i Thailand härjade stormen Pabuk.

Det kanske är en förvarning om de frågor som kommer att dominera politiken och som måste prioriteras framgent. Klimathotet och hur vi löser de problem som uppstår kommer att bli våra stora framtidsutmaningar. Det kommer inte bara att handla om olika naturkatastrofer som ska hanteras. Det kommer också att tvinga människor att fly från sina hem och leta sig till beboeliga platser.

Den regering som i slutändan tar över här i Sverige måste ta hoten mot klimatet på allvar. Precis som den S-ledda regeringen gjort hittills. Den måste också förstå att ökade klyftor i samhället skapar osäkerhet, oro och instabilitet. Ett samhälle som sitter ihop är ett fritt och starkt samhälle. Vi är beroende av politiker som agerar ansvarstagande och långsiktigt. Den budget som M och KD, smått kuppartat och med hjälp av SD, fick igenom strax före jul var ett typexempel på hur oansvariga politiker gör. Nedmonterade miljösatsningar och sänkta skatter för de rikaste lär inte lösa våra gemensamma samhällsproblem.

Klart är att vi har ett nytt politiskt landskap i Sverige. Det nya landskapet tycks bestå av ett populistiskt och kortsiktigt block i form av M, KD och SD. I det blocket finns krafter som struntar i miljön och att klyftorna och segregationen ökar och som istället för att hitta lösningar - hittar syndabockar.

Vi Socialdemokrater vägrar att tumma på våra grundläggande svenska värderingar: tanken om alla människors lika värde.

Jörgen Hellman, Paula Holmqvist och Mats Wiking

riksdagsledamöter (S)