STOCKHOLM 20180126
Pensionär med plånbok och sedlar
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
Det finns inga genvägar till högre pensioner. De som arbetar måste betala mer. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ökade pensioner behöver ökade skatter

Jag förvånas över att du inte tar hänsyn till att pension och bostadstillägg inte är samma sak.

ANNONS

Replik till Bengt Larsson 18/9

LÄS MER:Det måste vara skillnad på att ha arbetat och inte arbetat

Alla som har pension har inte bostadstillägg. Det har endast vissa med lägre inkomstnivå. Det krävs i praktiken att man är ensam i hushållet.

Har man 17 000 kronor i pension efter att varit i sillfabriken, då har man säkerligen tjänat ganska bra genom åren för att vara i en låglönebransch. En anställning ger tilläggspension och premiepension förutom grundpension. Detta borde då även ge en viss nivå av tillgångar om man inte har slarvat bort dessa. För att få ett bostadstillägg krävs att man inte har ekonomiska tillgångar.

Person med endast garantipension med 8 651 kronor och betalar 1 100 kronor i skatt och är ensamstående, med en hyra på 5 000 kronor ger det enligt pensionsmyndigheten 5 100 kronor i bostadstillägg. Detta gör 12 651 kronor totalt. Något inkomsttillägg, belopp på 600 kronor, betalas inte ut om pensionen är under 9 000 kronor.

ANNONS

För en som har jobbat, har en hyra på 5 000 kronor och har en pension på 15 000 kronor, skatt 3 500 kronor, bostadstillägg 1 500 kronor blir det 13 000 kronor disponibelt. Med denna pension har man antagligen inte haft en alltför dålig inkomst tidigare.

Den som inte lever ensam och skaffat sig ett hus och lite pengar på banken har tillgångar. Detta gör att något bostadstillägg knappast är tillgängligt.

Orättvisorna i samhället är i många fall stora. Tyvärr vill vissa borgare göra de ännu större på olika sätt. Pensionen är en väg att gå.

Även om jag inte räknar mig som borgare så kan jag ändå hålla med dig, om det primära i din text, att skillnaden är för liten. Ett sätt att ordna till detta kan vara ökad inkomstrelaterad pension för att få differensen större. Till detta behövs skatter, som de arbetande betalar.

Pensionär

ANNONS