Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur går arbetet med klottersanering? Bild: Lasse Edwartz
Hur går arbetet med klottersanering? Bild: Lasse Edwartz

10 frågor om Uddevalla som kräver svar

Dags för en dialog med medborgarna i Uddevalla

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För 40 år sedan redovisade rikspartierna sammanlagt 1,6 miljoner medlemmar. Då hade Sverige en folkmängd på cirka 8,3 miljoner innevånare, det vill säga cirka 20 procent av Sveriges befolkning var registrerad som medlem i ett politiskt parti.

Idag, när Sveriges befolkning är cirka 10 miljoner, är endast cirka 250 000 medlemmar i ett politiskt parti, det vill säga endast 2,5 procent.

När nu inte längre medlemmar kommer till de politiska partierna, då får partierna komma ut till folket. Speciellt viktigt är detta i lokalsamhället.

Vi efterlyser därför en form av Medborgardialog, vi kan kalla den MD.

Vi föreslår att Uddevalla kommuns politiska ledning bjuder in medborgarna till informations- och dialogmöte två gånger per år. Och med sex partier i kommunledningen känns det angeläget att ett sådant första möte sker snarast möjligt, helst under februari månad.

För att hjälpa kommunledningen på traven presenterar vi här tio punkter på detta första MD:

1) Nya badhuset? Är placeringen helt klar, eller är Rimnersområdet fortfarande aktuellt? Hur går det med ett eventuellt tillfälligt bad? Har hört att det finns planer på ett sådant på Rimnersområdet? Ett annat förslag som diskuterats i folkmun är att riva gamla Idrottshallen och bygga ett tillfälligt badhus där, och bygga det på ett sådant sätt att det blir en del av det nya badhuset.

2) När kommer bygget igång med ny brandstation och när står det klart?

LÄS MER: Nu kan du tycka till om brandstationen

3) Kajerna i inre hamnen? Hur fortgår detta arbete och när de helt klara?

LÄS MER: Äntligen - nu drar kajrenoveringen igång

4) Utveckling av Rimnersområdet till ett Idrottscentrum med bland annat en rackethall som racketsporterna har ett stort behov av? Kvarstår den plan som presenterades i valrörelsen? Här finns också ett stort intresse från en privat entreprenör att bygga en skidtunnel för alpint, längdåkning samt skidskytte. Detta projekt fordrar inga kommunala pengar, men entreprenören måste veta att Rimnersområdet utvecklas till ett Idrottscentrum.

5) Tryggheten för uddevallaborna? Fortsätter arbetet med patrullerande ordningsvakter i centrum samt ordning på våra lokalbussar.

LÄS MER: Väktare blir lösning på bussarna

6) Satsning på tryggheten och ”ordning och reda” i våra stadsdelar. När det gäller kriminalitet och bilbränder måste kommunen ha en nollgräns.

LÄS MER: Viktigt att bilbrännarna lagförs

7) Flytt av Stadshuset till centrum? I valrörelsen uttalades att en flytt ska ske. Finns någon tidsplan för detta?

8) Och i anslutning till planering av nytt Stadshus kan denna flytt koordineras med behovet av ett ”mini-kulturhus”, det vill säga en lokal för max 1 000 personer för musik och teater, samt andra lokaler som såväl kulturlivets som kommunens användning.

9) Effektivisering av arbetet med såväl turism som olika event för medborgarna. Finns planer att slå ihop Destination Uddevalla, Centrumutveckling och Uddevalla Turism till en effektiv organisation?

10) Arbetet med klottersanering liksom åtgärder för nedskräpning av cigarettfimpar på trottoarer och offentliga blomsterkrukor?

LÄS MER: Fimpar på nya gatan upprör

Vårat Gäng

Nils Carlsson, Per-Olof Ek, Ingela Hellberg, Kent Passbo, Håkan Kragnert, Tommy Reinhardt med flera