Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Edman och Björn Wolgast skriver om 19-åringen som bor hemma och liksom många andra i sin generation vill se förändring nu. (Personen på bilden har ingen koppling till texten) Bild: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Edman och Björn Wolgast skriver om 19-åringen som bor hemma och liksom många andra i sin generation vill se förändring nu. (Personen på bilden har ingen koppling till texten) Bild: Fredrik Sandberg/TT

19-åringen visar vägen – genom grön återstart kan vi resa oss igen

19-åringen som ännu bor hemma är en engagerad och samhällsmedveten person. Det senaste middagssamtalet kretsade kring framtiden. Helt överskuggande för 19-åringen är klimat- och miljöfrågorna. Hon precis som många andra i samma generation ser och förstår att vår livsstil inte är hållbar. De vill ha handling. Nu!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Precis i skrivande stund är vi mitt uppe i pågående pandemi med sjukdom och lidande för miljontals människor. Det som följer efter ser ut att bli den djupaste europeiska konjunkturnedgången i modern tid. Företag eller hela branscher slås ut, medborgare riskerar hamna på gatan. De stödpaket regeringarna ordnar med räknas i tusentals miljarder kronor. Världen har en grannlaga uppgift och kräver det yttersta av var och en.

Naturligtvis reser vi oss igen, men till vadå?

Vi människor har en fantastisk förmåga till anpassning. Det har vi sett under pågående pandemi. Och vi kommer att återstarta samhället. Låt oss utnyttja våra förändrade beteenden till något som kan kallas grön återstart, ett begrepp myntat av finansminister Magdalena Andersson. Vi ser redan nu tecken på återstart bland Europas fabriker, i Kina och inte minst i tyska fotbollsligan.

Vad kan vara möjligt att göra i en grön återstart och för att möta vår 19-åring i inledningen?

• Många har distansarbetat och funnit att med datorns hjälp har många resor kunnat undvikas. Här finns möjlighet till minskat resande. Det är effektivt och klimatsmart.

• Vi har vant oss vid att inte flyga i nämnvärd utsträckning. Vi vill naturligtvis kunna flyga i framtiden, inte minst det viktiga affärsflyget, men kanske våra beslutsfattare kan styra mot ett biljettpris som innebär att flyget i högre utsträckning kan gå på biobränslen men också att flygandet totalt sett minskar.

• Tåget skulle kunna stimuleras för att göras mer tillgängligt och till lägre priser.

• Den pågående elbilsboomen kan gärna få öka i omfattning där tillgång till laddplatser och subventioner kan utgöra välkomna inslag.

• Produktionen av energi har enormt stor påverkan på växthusgaser. Om vi menar allvar i klimatarbetet bör Sverige, Europa och världen satsa än mer på förnyelsebara energikällor. Här är Uddevalla kommuns vision om ett fossilfritt Uddevalla år 2030 mitt i prick.

• Vår livsmedelsproduktion bör i högre grad kunna flyttas hem. Tänk er ett mer miljövänligt lantbruk med korta transportvägar.

Till sist, nu har vi verkligen chansen till en grön återstart. Vi ser tecken på att pandemin i delar av världen håller på att bemästras. Klarar vi det så klarar vi av att ställa om samhället. Ta chansen!

Stefan Edman

biolog och författare

Björn Wolgast

vd Uddevalla Energi