Januaripartierna sätter prestigen i att få genomföra sina respektive partimärkta favoritreformer framför Sveriges bästa, skriver Jakob Forssmed och David Sahlsten (KD).
Januaripartierna sätter prestigen i att få genomföra sina respektive partimärkta favoritreformer framför Sveriges bästa, skriver Jakob Forssmed och David Sahlsten (KD). Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverige förtjänar bättre än januaripartiernas budget

På onsdagen klubbas Sveriges statsbudget för 2021 i riksdagen. Det görs i ett svårt och osäkert läge. Vi ska hantera coronapandemin och samtidigt klara att möta de stora samhällsproblem som fanns före pandemin och som i flera fall förvärrats.

ANNONS

Tyvärr svarar inte januaripartiernas budget upp mot dessa samhällsproblem. De sätter prestigen i att få genomföra sina respektive partimärkta favoritreformer framför Sveriges bästa. Alla de som blivit av med jobbet, blivit utsatta för brott, väntat länge på nödvändig vård eller upplevt en otrygg äldreomsorg förtjänar bättre.

I vår budgetmotion prioriterar vi annorlunda. Våra förslag till jobbreformer syftar till att arbetsgivare ska vilja anställa personer som är arbetslösa, i stället för ineffektiva stöd som mest går till anställningar som redan finns.

Vi föreslår ett nationellt grepp för att beta av vårdskuld och vårdköer och ta i anspråk all vårdkapacitet som kan uppbringas – oavsett var i landet den råkar finnas.

ANNONS

Vi vill tillföra större resurser till äldreomsorgen än regeringen. För Uddevalla kommun skulle vår budget kunna innebära 28 miljoner kronor mer till äldreomsorgen än med regeringens. Vi föreslår fler boendeplatser, resurser till mer socialt innehåll och ökad medicinsk kompetens. Och en storsatsning på äldreomsorgens personal.

Januaripartierna glömde bort rättsväsendet när de satt vid förhandlingsbordet, men vi vill att hela rättsväsendet får resurstillskott, att poliser i yttre tjänst blir fler och att de förebyggande insatserna förstärks.

Det finns en enorm kraft i vårt samhälle, vilket vi ser i den solidaritet som visas under pandemin. Vård- och omsorgspersonal sliter för att rädda patienters liv och hälsa. Företagare och anställda kämpar för att rädda företag från att gå i graven. Civilsamhället sträcker ut en hand till utsatta.

Nu måste också politiken göra sitt. Vi är beredda att ta oss an uppgiften. För patienterna i vårdkön, för de äldre som behöver omsorg, för brottsoffren och de arbetslösa. Sverige förtjänar bättre.

Jakob Forssmed (KD)

ekonomisk-politisk talesperson

David Sahlsten (KD)

gruppledare KD i Uddevalla