Elflygen kommer ha en räckvidd på över 40 mil och kan fungera som en ny, miljövänlig, form av kollektivtrafik, skriver Jimmy Ståhl (SD) och Matheus Enholm (SD).
Elflygen kommer ha en räckvidd på över 40 mil och kan fungera som en ny, miljövänlig, form av kollektivtrafik, skriver Jimmy Ståhl (SD) och Matheus Enholm (SD). Bild: Anders Wiklund/TT

Järnväg för hundratals miljarder är inte seriöst – elflyg tillhör framtiden

Sverigedemokrater ser till hela Sveriges behov av infrastruktur. Vi ska inte låsa fast oss vid ett enskilt transportmedel.

ANNONS

Replik till Hans Sternlycke

LÄS MER:Satsa på tåg i stället för förlusttyngt flygfält

För att samhället ska fungera optimalt behövs både flyget, järnvägen, sjöfarten och transporter på väg. Att järnvägsfrämjandet är intresserade av järnvägen är föga förvånande. De missar dock helhetsbilden. Vi ska inte vara naiva och tro att höghastighetståg löser alla problem. Att bygga järnväg för hundratals miljarder när nuvarande underhåll redan är eftersatt är inte seriöst.

Dessutom tar det inte hänsyn till den tekniska revolutionen som pågår inom flygbranschen. Nu satsar man för fullt på ny innovation där flyget kan drivas med el. Heart Aerospace på Säve flygplats i Göteborg forskar och bygger elflyg som är i luften redan om några år. Fördelen med mindre elflyg är att de till motsats från dagens stora flygplan kan flyga mellan fler flygplatser och är oberoende av Arlanda och Landvetter. Elflygen kommer ha en räckvidd på över 40 mil och kan fungera som en ny, miljövänlig, form av kollektivtrafik. Dessutom till lägre pris än dagens alternativ.

ANNONS

Sverigedemokraterna anser att det är viktigt att vi har valmöjligheter när det kommer till resande. Vi är positiva till den tekniska utvecklingen och ser fram emot införandet av nya resmöjligheter. Att då prata om nedläggning av lokala flygplatser, som dessutom fungerar som viktiga knutpunkter för ambulansflyg och brandflyg i kristider, är inte ett seriöst alternativ. Därför behöver vi rädda Fyrstad flygplats – oavsett kostnad.

Jimmy Ståhl (SD)

Riksdagsledamot Västra Götaland

Matheus Enholm (SD)

Riksdagsledamot Västra Götaland