Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Per Anders Hultman Bild: Ann-Katrin Eklund
Per Anders Hultman Bild: Ann-Katrin Eklund

5000 välfärdsarbetare behövs för barn och familjer

Förebyggande socialt arbete är mycket viktigt och bör vara en prioriterad utgift

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Johan Hultberg

Den 30 april berömde Johan Hultberg (M) sig själv genom att skriva ”Samtidigt prioriterade vi samhällets viktigaste och mest grundläggande uppgifter. Polis, försvar, vård och äldreomsorg fick rejäla resurstillskott.” Detta angående M+KD+SD budgeten i december. Men om man läser detta några gånger så fattas en gigantisk sak i samhället som Hultberg glömt bort, det förebyggande. Om vi tar en kort historia. En familj på fem personer. Familjen har problem, socialtjänsten och kommunen anser att man gör det man kan med de resurser som finns. Tre barn får inte en uppväxt som blir som andra barn. Familjen får inte den hjälp som man behöver. Kanske till och med att omhänderta barnen, detta sker dock inte. Ett antal år senare sker en katastrof, ett av barnen som blivit vuxen tar livet av en person. Det är flera katastrofer, de drabbade, den som mördat och sedan barnen och övrig släkt till familjerna.

Vad är det som Johan Hultberg inte förmår att begripa att det som sker i samhället går att förebygga? Idag finns bevis för att barn som drabbas hårt under lång tid fysiskt, psykiskt, socialt och ekonomiskt, får det svårt när de blir äldre. Det finns forskare i USA som visar att immunsystemet, hormonsystemet skadas, och där till och med DNA kan avläsas och transkriberas och drabbas. Det finns en tredubblad risk för bland annat hjärtsjukdomar och en skillnad på 20 år kortare förväntad livslängd. Detta rör sig inte om kemikalier, gifter, cigaretter.

Detta rör sig om svåra barndomstrauman. Och detta är inte att man inte klarar ett prov eller förlorar en fotbollsmatch. Detta tillstånd kryper bokstavligen under huden och förändrar barnens fysiologi. Detta är ohyggligt allvarliga saker vi pratar om. Detta rör sig om fysiska, psykiska övergrepp, det rör sig om missbruk, det rör sig om psykiska besvär hos föräldrar. Föräldrar vars separation varit svår för barnen påverkar även det barnet etc. Våra politiker bestämmer ena dagen att det är ett socialt problem, hänvisa till kommunen. Eller psykiskt problem, hänvisa till psykiatrin. Eller att man bestämmer att den och den har ADHD inom psykiatrin. Risken för att barn ska få depressioner som upplever detta, är fyra gånger större än vanligt. Risken för att begå självmord är 12 gånger så hög. Detta borde alla politiker känna till att tidiga motgångar påverkar barns växande hjärna och kropp.

Man kan bland annat se förändringar i amygdala, där vi bland annat känner glädje och rädsla. Tänk då att ytterligare delar i hjärnan samarbetar med amygdala, som går från att vara adaptiv till att bli maladaptiv, ja då förstår man hur illa detta kan gå. Du skriver också i din insändare Johan, ”Regeringen förmår inte att prioritera”, det är kanske sant. Men vad prioriterar du Johan Hultberg (M)? Ja du anger, ”Samtidigt prioriterade vi samhällets viktigaste och mest grundläggande uppgifter. Polis, försvar, vård och äldreomsorg fick rejäla resurstillskott.” Men dessa barn Johan Hultberg som vi vet drabbas, de är inte högt prioriterad i din och moderaternas budget. Satsa därför på att utbilda 5 000 människor som jobbar med barn och familjer där dessa specifika problem finns, då sparar man miljarder i framtiden, och framför allt barns framtid. Lägg fram ett sådant förslag i riksdagen, så ska vi se vilka som har modet att rösta på ja knappen.

P-A Hultman

Grebbestad