Politiker, Roger Johansson (L). Förste vice ordförande  i samhällsbyggnadsnämden.
Politiker, Roger Johansson (L). Förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämden. Bild: PeO Nilsson

Bohusläningen är aningslös och okritisk

Roger Johansson (L): Förvaltningschefens fackförbund använder osakliga och ogrundade beskyllningar

ANNONS

En förvaltningschef i Uddevalla kommun köps ut sedan det blivit uppenbart, till och med för de mest tvivlande, att vederbörande inte klarar sitt jobb. Medarbetarundersökningen på förvaltningen under hösten 2019 visar på utbrett missnöje och konflikter inom förvaltningen, mellan förvaltningarna och ett förödande misstroende från personalen mot förvaltningsledningen.

Förvaltningsledningen försökte undkomma kritiken genom att till fackförbundet Vision anmäla den politiska nämnden för ovett och kränkningar. Beskyllningar som vi i nämnden står helt oförstående inför.

Sedan uppgörelsen om förvaltningschefens entledigande blivit offentlig beskriver lokaltidningen Bohusläningen avtalet som en konsekvens av att förvaltningschefen kränkts. Att förvaltningschefens fackförbund använder osakliga och ogrundade beskyllningar för att utverka bättre avgångsvillkor föresvävar inte Bohusläningens reporter.

ANNONS

I dessa tider av falska nyheter och desinformation behövs kvalitetsjournalistik. Det skulle kunna vara en uppgift för Bohusläningen. Tyvärr klarar den inte det. Rapporteringen är aningslös och osaklig.

Kvalitetsjournalistik är nödvändig. Att tro att Bohusläningen kan leverera sådan är tyvärr lika logiskt som att ställa ut gröt till jultomten.

Roger Johansson (L)

Förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Uddevalla

Svar direkt:

Roger Johansson skriver att vi journalister på Bohusläningen inte är bara aningslösa utan också osakliga. Som argument anför han att vi inte skrivit att fackförbundet Visions larm om arbetsmiljön på samhällsbyggnadsförvaltningen är "osakliga och ogrundade beskyllningar", eftersom han själv anser det.

Visions huvudskyddsombud rapporterade redan i höstas att det förekom kränkande ord och beteende, dubbla budskap, ovett och hot på förvaltningen. I samband med att samhällsbyggnadsförvaltningens chef fick sluta skrev även hennes fackliga ombud från Sveriges ingenjörer att kränkningar förekommit mot henne.

Roger Johansson fick i samband med att vi publicerade detta naturligtvis chans att bemöta uppgifterna och vi publicerade också hans syn på saken, i vår strävan att vara objektiva. Han tillbakavisade då larmen och menade att det inte fanns några konkreta exempel på ovett eller hot mot tjänstemännen och att en medarbetarundersökning visade att problemen istället finns i förvaltningsledningen och att det bara finns enstaka problem med politiken. Han sa att också att det handlade om chefer som vill göra som de själva vill.

ANNONS

Därför känner nu Bohusläningens läsare till att fackförbundet Vision är kritiska till arbetsmiljön, precis som Sveriges ingenjörer. De vet också att Roger Johansson anser att det istället handlar om att ledare inte får göra som de vill och att problemen ligger hos tjänstemännen och deras chefer, och inte hos politikerna.

Att Bohusläningen skulle peka ut den ene eller andre för att komma med "osakliga och ogrundade beskyllningar" som Roger Johansson kräver är för oss helt främmande.

Vi ger läsaren olika perspektiv – däribland Roger Johanssons – och utifrån dess kan de själva dra sina egna slutsatser. Det är saklig journalistik. Att underlåta att spekulera i sådant som vi inte har kännedom om är inte aningslöst, det är tvärtom att ta ansvar för att inte sprida falska rykten.

Gunilla Håkansson

chefredaktör