Tack för de gamla filmerna på SVT Play!

I filmen får vi ta del av undervisningen och bittert konstaterar vi att ordningen var bättre förr!

ANNONS

En bra sak i dessa tider då allt överskuggas av Corona, är att utbudet av filmer på SVT Play är rikligt. Det finns filmer för oss 70-plussare när vi inte får gå dit där det samlas publik. En av dem är Tänk om jag gifter mig med prästen (1941) som kan ses till nionde maj 2020. Om man bortser från den banala kärlekshistorien mellan lärarinnan och prästen, finns det mycket dokumentation om företeelser under 1940-talet. Främst den dåtida dubbelmoralen, kampen mellan frikyrkor och svenska kyrkan, fattigdom, trångboddhet, skillnad mellan stad och landsbygd, blickar in i fullmäktigevärlden. Läraryrket var närmast ett kall. I filmen får vi ta del av undervisningen och bittert konstaterar vi att ordningen var bättre förr!

ANNONS

Naturligtvis fick en film som denna, skarp kritik från många håll för man tyckte att den frigjorda lärarinnan var ett dåligt föredöme och det misstänkta förhållandet med prästen, gjorde inte saken bättre! Naturligtvis resulterade förhållandet med prästen ett barn och det vände upp och ner på allt! Men lärarinnan kämpade för att behålla barnet hos sig och lyckades få oppositionen till sin fördel!

Happy End!

Paret Viveca Lindfors och Georg Rydeberg spelade med bravur och som en liten vink från andra världskrigets bensinbrist, bilar och bussar hade gengasaggregat påhängda!

Maj-Britt Jonasson