Nog har västvärlden sett mycket krig och elände genom åren, men att det skulle finnas ett nedärvt ondskefullt tankegods tar Bengt Larsson kraftigt avstånd från.
Nog har västvärlden sett mycket krig och elände genom åren, men att det skulle finnas ett nedärvt ondskefullt tankegods tar Bengt Larsson kraftigt avstånd från. Bild: Petr David Josek

Jag känner mig kränkt av era påståenden

För att förstå den enorma ondska som råder i den fria västvärlden enligt er så börjar ni vid vår jords skapelse.

ANNONS

Slutreplik till Erni och Ola Friholt

LÄS MER:Lägg militärbudgeten på miljö, klimat och jämlikhet

För att förstå den enorma ondska som råder i den fria västvärlden enligt er så börjar ni vid vår jords skapelse. Bibelns Moseböcker är fulla av hat och hämnd. Ni nämner romarrikets våld och ondska, samt kyrkans och kungamaktens förtryck. I västvärldens koloniala förtryck och utsugning deltog även Sverige på 1600- och 1700-talet.

Cape Coast Castle i Ghana, det Svenska slavfortet vid Guldkusten, har jag sett med egna ögon. Allt detta som ni räknat upp av årtusendens ondska, lidande och död tar ju varje normalt funtad människa enormt avstånd från. Men enligt er har jag och alla med mig, som har ett västerländskt tänkande och som värdesätter demokrati och frihet, ett nedärvt ondskefullt tankegods. Jag vänder mig kraftfullt mot denna åsikt, ja, jag känner mig enormt kränkt.

ANNONS

En medlem i er fredsgrupp, som jag brukar debattera med, skrev att han tagit hand om ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Dessa barn flydde undan bomber som fälldes mot talibaner och IS-krigare, bomber som fälldes av västmakter för att befria från förtrycket. Sverige har ju varit med i Afghanistan, detta tolkar ni som att vårt land är i krig.

I november sände SVT dokumentären "Till min dotter", en fasansfull skildring av inbördeskrigets helvete i Aleppo. Ryska bomber fälldes över staden, döda, lemlästade barn och vuxna bars in i det nästan sönderskjutna sjukhuset. Såg ni denna hyllade dokumentär? Ni har tidigare skrivit om Syrienkriget, att Ryssland har rätt att bomba där de står på de godas sida. Som 40-talist minns jag Sovjets och Kinas ondska i dåtid. Dessa länders förtryck i nutid måste vi i väst få försvara oss emot. Vår jord har genom årtusenden drabbats av krig och elände, jag skulle inget hellre se än att jorden skulle få fred, och att alla pengar som läggs på det militära kunde gå till miljö, klimat, frihet och demokrati, tyvärr är nog detta en utopi.

Och jag har kollat med Bohusläningen – ert svar till mig var helt ocensurerat trots att nog en liten del av svenska folket har samma åsikter som ni. Detta kallas för yttrandefrihet och demokrati.

ANNONS

Bengt Larsson

Smögen