Lägg inte Uddevallas skattepengar i Småland!

Fel av Uddevalla Omnibus att riskera pengar genom verksamhet i andra kommuner

ANNONS

Efter att ha tagit del av uppgifter i media att helägda kommunala Uddevalla Omnibus AB har beslutat sig för att köpa Lysekils Buss AB blir man både överraskad och förvånad. Prislappen sägs vara drygt 30 miljoner. Men det är den rent principiella aspekten av affären vi reagerar mot, samt dess förhållande till såväl EU:s konkurrenslagstiftning som till kommunallagen.

LÄS MER:Uddevalla Omnibus vill köpa Lysekils buss

Lysekils Buss AB driver idag verksamhet, inte bara på hemmaplan, Lysekil och Kungshamn, utan också på bortaplan i småländska Vetlanda och Sävsjö. Så frågan som måste ställas är:

Ska Uddevalla Omnibus riskera pengar i ett bussbolag som bedriver trafik i andra delar av landet och i andra kommuner?

ANNONS

Dessutom uppstår tvivel att använda offentliga kommunala skattepengar till att konkurrera med privata aktörer. Dessutom är detta högst tvivelaktig gentemot EU:s konkurrensregler.

Enligt uttalande från Uddevalla Omnibus är argumentet för affären att Uddevalla Omnibus vill växa genom att köpa in ökad omsättning. Men hur är det med lönsamheten och risktagandet? Och vad har Uddevalla Omnibus för kompetens att bedriva verksamhet i Småland?

LÄS MER:Första steget mot kommunal bussaffär

Och hur är det med kommunallagen?

Kan ett helägt kommunalt bolag bedriva kommersiell verksamhet utanför sin egen kommun och därmed riskera våra skattepengar?

Vitsen med ett kommunalt bussbolag måste väl vara att se till att uddevallabornas skattepengar används till uddevallabornas bästa med bra kollektivtrafik? Inte lägga våra skattepengar i Småland.

Och så här i Coronatider gäller för Uddevalla att göra allt för att stötta sina kommuninnevånare och det lokala näringslivet. Uddevalla har inte råd att riskera pengar i projekt andra delar av landet och som inte står på uddevallabornas prioriteringslista.

Vårat Gäng

Gamla Uddevallabor med olika yrkesbakgrund och med bred erfarenhet av andra destinationer

Nils Carlsson, Per-Olof Ek, Ingela Hellberg, Kent Passbo, Håkan Kragnert, Tommy Reinhardt med flera

LÄS MER:Säg nej till köpet av Lysekilsbuss