Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

95 procent av landet ska ha bredband nästa år

Fredrik Christensson (C): Landsbygden ska inte bara överleva utan faktiskt också leva.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Utan en levande landsbygd dör Sverige. Utan de gröna näringarna, ingen landsbygd. Det är två konstaterande som krokar i varandra och som Centerpartiets landsbygdspolitik utgår ifrån.

Vi brukar säga att landsbygden inte bara ska överleva, utan faktiskt också leva. Det gör vi för att markera skillnaden mellan att bara finnas, och att utvecklas och växa. Den kampen har Centerpartiet drivit sedan starten och vi kommer alltid att driva den. För oavsett om du bor i Uddevalla eller i Hedekas har du rätt till samma förutsättningar för att leva dit liv.

De gröna näringarna är ryggraden i svensk landsbygd. I jordbruk, skogsbruk och förädlingsstegen jobbar människor som tack vare det kan bo, handla, gå i skolor och leva där de vill. Förutsättningarna för de gröna näringarna är alltså extremt viktiga.

Det märktes tydligt förra sommaren, när torka och bränder slog skoningslöst mot jordbrukare och skogsägare över hela landet. Det krisstöd som regeringen då delade ut räckte inte långt och de pengar som M, KD och SD vill satsa är inte tillräckliga. Därför kräver Centerpartiet nu mer pengar till krisstöd för de gröna näringarna, och att de fördelas på det sätt som kommer bönderna bäst till gagn.

I Januariavtalet, som vi förhandlat fram tillsammans med Liberalerna och regeringen, har Centerpartiet lyckats lyfta landsbygdsfrågorna högt. Här har vi drivit på för beslut om att lätta på strandskyddsreglerna så att självbestämmandet ökar. Vi vill stärka äganderätten för skogsägare och i de fall då regeringens myndigheter gör inskränkningar för den enskilde skogsägaren, ska skäliga ersättningar utbetalas. Här finns beslut om att göra det billigare att anställa; arbetsgivaravgiften sänks de två första åren för företagare som anställer sin första medarbetare eller en person under 18 år. Det är satsningar som får små företag att växa och ger människor en väg in i arbetslivet.

Det sprids just nu en bild av att Januariavtalet innehåller färdiga beslut om höjda bensin- och dieselskatter. Det stämmer inte. Vi är överens om att inte höja dessa skatter detta år. Skattesystemet måste vara rättvist, oavsett var i landet man bor. Vi vet hur viktig bilen är för alla som bor på landsbygden och utanför kollektivtrafikens rutnät. Bilen är i många fall själva förutsättningen för att kunna bo där man bor. Man ska pendla från hemmet till jobbet, man ska handla, man ska hämta och lämna barn och skjutsa till träningar. Det är på landsbygden de långa avstånden finns. Därför har vi drivit igenom en förändring av reseavdraget – det kommer nu vara beroende av hur långa avstånd man pendlar till arbetet, inte hur lång tid resan tar. Det gynnar vi som bor på landsbygden.

För både människor och företag är den digitala infrastrukturen också en förutsättning för en fungerande vardag. I Januariavtalet har vi därför förhandlat fram en skarp målsättning, som säger att 95 procent av Sveriges befolkning ska ha uppkoppling på 100 megabit per sekund redan nästa år, 2020.

Allt sammantaget är en rejäl satsning på svensk landsbygd. Det är så Centerpartiet arbetar. I kommunen, i regionen och i riksdagen. För oss är målet alltid att hela Sverige ska ha samma förutsättningar att leva, växa och utvecklas.

Fredrik Christensson (C)

Riksdagsledamot Fyrbodal