Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ingen ska behöva dö i väntan på ett organ. Här ser vi en njurtransplantation. Bild: Laurie Skrivan

Alla bör anmäla sig till donationsregistret

Genom att göra organdonation obligatorisk, kan vi göra stor skillnad och fler människor kan få hjälp.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En snackis på sistone har varit angående KD:s och flera andra partiers förslag om att ändra regler angående organdonation. Det nya förslaget handlar om att alla över 18 år ska automatiskt vara inskrivna i donationsregistret och den som inte vill donera måste aktivt säga nej. Idag har vi i Sverige tvärtom, vi måste istället aktivt säga ja till att bli donator. Innan har både Centern och Vänsterpartiet kommit med liknande idéer och nu har även KD och Liberalerna anslutits sig. Detta är en jättebra möjlighet för att minska organbristen. Idag dör hundratals av människor i väntan på nya organ och detta måste vi göra något åt. Därför tycker jag att KD:s förslag är lämplig i denna tuffa situation.

Enligt MOD (merorgandonation.se), finns det en just nu en brist på 807 organ i Sverige. En person i veckan dör i väntan på ett nytt organ. 2018 donerade 118 personer sina organ efter sin död, men denna siffra är fortfarande för liten och något som vi måste ändra på. För dagens donationsregister fungerar inte tillräckligt bra och det krävs en förändring. Flera undersökningar som exempelvis EU barometern, tyder på att svenskar är ett av Europas mest positivt inställda befolkning till organdonation. Trots detta finns det ett för lågt deltagande och en stor brist. Därför tror jag att KD:s förslag passar så bra i detta läget, då viljan är så stark men deltagandet så lågt.

När komikern Jesper Rönndahl i satirprogrammet “Svenska nyheter” tog upp organdonation och uppmuntrar publiken att anmäla sig till donationsregistret, kraschade hela Socialstyrelsens hemsida. Under bara en helg hade det skickats in 18000 anmälningar, vilket är väldigt mycket, då det vanligtvis ligger på 200-300 per vecka. Detta visar på en stark och positiv inställning bland oss svenskar, men vi måste bara ta oss själva i kragen och faktiskt göra det också. Därför är det lämpligt att alla ska automatiskt bli inskrivna, men du kan aktivt säga nej, om du önskar att inte donera.

“Staten äger i så fall din kropp”, detta är ett argument som jag fått höra från folk som inte håller med om bland annat KD's nya förslag. Jag ser inte riktigt poängen då, du fortfarande kan gå in och av-registrera dig. Jag kan förstå att man inte vill donera, såklart måste inte alla göra det och ingen ska behöva känna sig tvingad av samhället. Jag tycker ändå att det är viktigt att tänka över sitt beslut. Jag har varit organdonator sedan två år tillbaka och det känns bra för mig att mina organ kommer kanske att kunna hjälpa någon annan till ett fullgott liv. Efter min bortgång har inte mina organ någon användning begravd i jorden, så för mig känns det självklart att kunna då hjälpa någon annan.

Jag vill att fler partier och politiker ska bli involverade i denna fråga, för det är livsviktigt att vi minskar organbristen. Ingen ska behöva dö i vänta på nya lungor eller en ny njure. Genom att göra organdonation obligatorisk, kan vi göra stor skillnad och fler människor kan få hjälp. Även om lagen angående organdonation inte skulle gå igenom, vill jag ändå uppmuntra människor till att registrera dem själva till donationsregistret. Även om det kan kännas skrämmande, tänk istället på det fina du ger efter dig, att ge en annan människa en andra chans i livet. Så ta den lilla tiden ur din dag och registrera dig, för det finns en chans till att rädda ett liv.

Loisa Jansson

Färgelanda