Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Pride i Uddevalla säger ja till partiknappar, men nej till partibanderoller.
Pride i Uddevalla säger ja till partiknappar, men nej till partibanderoller.

Alla får gå under Prideflaggan!

Därför får inte partierna ha egna banderoller i pride-tåget i Uddevalla

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Socialdemokraterna

LÄS MER: Låt partierna gå med i Pride-demonstrationen

Uddevalla kommun som organisation, inklusive de styrande politiska partierna, har varken gett förvaltningarna i uppdrag att driva Uddevalla PRIDE eller själva organiserat denna viktiga symbol för HBTQ-rörelsen. Det faktum att Uddevalla ens har en PRIDE-festival bygger på ideellt engagemang från en grupp unga, engagerade medborgare.

När en ideell förening eller fri sammanslutning av medborgare driver ett arrangemang äger de rätt att själva formulera förutsättningarna. Det är svårt att förstå Socialdemokraternas invändningar då det är ett viktigt inslag i vår demokrati.

Socialdemokraterna skriver i sin insändare att de inte är välkomnade och att de inte fritt får visa sitt ställningstagande. Dessa påståenden är direkt felaktiga. Socialdemokraterna, liksom alla andra politiska partier, är självklart välkomna att visa sitt stöd till HBTQ-rörelsen genom att delta i PRIDE-paraden.

Den unga arrangörsgruppen tillåter också politiker att visa sin partitillhörighet genom till exempel t-shirts eller pins. Det enda villkor som ungdomarna ställt är att alla ska gå ”under samma flagg” det vill säga PRIDE-flaggan. Skillnaden från tidigare, som Socialdemokraterna i sin insändare protesterar mot, är att de inte får använda sin egna stora banderoll.

Kultur och fritidsförvaltningen är en politiskt styrd förvaltning där några av uppdragen handlar om att stärka ungdomsinflytandet och stötta unga arrangörer i deras engagemang. Kultur och fritidsnämnden har beslutat om ett stöd till unga arrangörer, så kallat Giraffstöd. Det innebär att tjänstepersoner från förvaltningen stöttar unga arrangörer antingen ekonomiskt eller med personligt stöd för hur man genomför ett arrangemang. Vi som vuxna har ett oerhört stort ansvar för att inte ta över ungdomarnas arrangemang utan vara dem behjälpliga i det de behöver stöttning i. Det är Kultur och fritids inblandning i arrangemanget Uddevalla PRIDE.

Förvaltningen ger sitt stöd till ungdomarna inom HBTQ-rörelsen för deras engagemang, kraft och mod.

Katarina Hansson

Förvaltningschef Kultur och fritidsförvaltningen

Monica Bang Lindberg (L)

ordförande Kultur och fritidsnämnden