Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Taxi är ett säkrare sätt att ta sig till vaccinationsplatserna än kollektivtrafiken, och minskar köer och en onödig miljöpåverkan om alla skulle åka i egen bil."

Alla invånare borde få sjukresa till vaccinationen

Pandemin har slagit hårt mot samhällets alla delar. Den allra hårdaste smällen har hälso- och sjukvården fått ta, som har belastats tungt under hela året.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Smittspridningen ligger fortsatt på en hög nivå med många inlagda patienter. Det är positivt att se att vården av covid-patienter utvecklats och att färre blir riktigt sjuka. Trots det innebär den nuvarande situationen en kraftig belastning på sjukvården och att personalen slits i ett läge där organisationen redan är utmattad.

Efter julhelgerna väntar ett halvår där alla invånare ska få vaccinera sig. En inte så liten utmaning för våra redan nu hårt belastade regioner. I det här läget gäller det att tänka innovativt och hitta lösningar som gör att resurserna räcker så långt det är möjligt, och att vårdpersonalens tid frigörs till att verkligen få arbeta med sjukvård och omvårdnad. Här kan vi i taxibranschen vara behjälpliga i att lösa en del av de tuffa utmaningar samhället står inför. Vi är redan idag en del av vårdkedjan genom en stor andel sjuk- och omsorgsresor. Vi vill därför föreslå följande:

1. Tillgängliggör vaccinering för alla. Taxi är ett säkrare sätt att ta sig till vaccinationsplatserna än kollektivtrafiken, och minskar köer och en onödig miljöpåverkan om alla skulle åka i egen bil. Det finns redan ett upprättat system för serviceresor/Färdtjänst, inom ramen för dessa avtal skulle man kunna erbjuda samtliga att åka sjukresa och betala egenavgift motsvarande kostnaden för kollektivtrafik.

2. Smidiga leveranser av vaccin. Inför starten av vaccineringen behöver regionerna säkerställa en effektiv och säker hantering. Leveranser av det slags vaccin som inte kräver extrem kyla utan kylskåpstemperatur kan hanteras av taxi, som kan bidra med smidiga transporter i anslutning till att vaccinet levereras.

3. Hemtester av covid-19. I Region Stockholm har vi tillsammans med andra etablerade taxiaktörer hämtat upp PCR-tester till sjukvårdspersonal och allmänhet, för att säkerställa en effektiv och säker testning av pågående covid-19. Taxiförarna har fått en särskild utbildning med rigorösa hygienkrav. Fler regioner kan ta efter för att minska risken för smittspridning när invånarna behöver testa sig.

Vår bransch har precis som många andra sektorer drabbats hårt av pandemin med kraftigt minskad efterfrågan. Det gör att vi har en överkapacitet och kan bistå vården på olika sätt. Genom att upprätthålla körningar säkerställer vi att kapaciteten för att köra skolskjuts, färdtjänst och andra omsorgsresor finns kvar även efter pandemin.

Ingo Asplund

regionchef, Cabonline Region Väst och vd Taxi Väst AB

Kalle Boumedienne

Sverigechef och vice vd Cabonline