Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hett ämne. Frågan om sjöbodsarrenden blir en valfråga i Sotenäs.

Alla måste betala för hela sjöbodsytan

Alliansen: 74 procent har fått samma eller sänkt arrendeavgift

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Socialdemokraterna 10 februari  Stoppa Sotenäsalliansens kommersialisering och sjöbodskaos

I samband med förändrad taxekonstruktion höjde inte Sotenäsalliansen taxan för sjöbodar och bryggor, däremot innebar förändringen att man får en ökad arrendekostnad om ytan var större än tidigare redovisad yta, underlåtit att redovisa yta eller har en sammanlagd yta över 35 kvadratmeter.

Tidigare var yta över 35 kvadratmeter gratis att disponera, men numera är kostnaden för denna yta samma som övrig yta, det vill säga 80 kronor per kvadratmeter. Det gamla taxesystemet missgynnade arrendatorer med små arrenden och gynnade de med större arrenden än 35 kvadratmeter.

Andelen arrendatorer som fått högre kostnad på grund av ovanstående är 26 procent.

I samband med införandet av den nya taxekonstruktionen har det inkommit synpunkter på inmätning av ytor som spångar, extra däck för säkerhet och sammanhängande ytor för allmän komfort/tillgänglighet.

Alliansen har lyssnat och värderat synpunkterna och beslutat att av ovanstående anledning sänka den totala arrendekostnaden med tio procent till 72 kronor per kvadratmeter.

Det har även inkommit synpunkter på uttag av en administrationskostnad på 625 kronor i samband med det nya arrendeavtalet. Här är det inte helt klarlagt att avgiften skall tas ut och Sotenäsalliansen har därför beslutat att avgiften återbetalas i samband med kommande faktura.

Sotenäsalliansen anser att av rättviseskäl ska man betala för den yta man disponerar oavsett storlek på arrendeytan. Tidigare har man betalat samma för en yta på 35 kvadratmeter som för en yta på exempelvis 100 kvadratmeter, vilket inte kan vara rimligt.

 

För Alliansen i Sotenäs

Roland Mattsson (M)

Stig Arne Helmersson (C)

Mikael Sternemar (L)

Ola Strand (KD)