Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rustas upp. Hasselbacken.

Alla ska få lika möjligheter att röra sig i centrum

Flera projekt i Uddevalla kommer att verkställas i år

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Ann-Charlotte Gustafsson och Christer Hasslebäck  Uddevalla centrum lider av ickepolitik

Att många näringsidkare i centrum inte får lönsamhet i sina verksamheter tycker vi alla är en olycklig utveckling och ett faktum som sker i många kommuner oavsett politisk styrning. Det märkliga är att både Ann-Charlotte och Christer har under två tidigare mandatperioder ingått i majoriteten och då fanns samma problem. Inte heller då lyckades man hitta de lösningar som skulle få vår centrumkärna att blomstra.

Det kan ju bero på att vi som kommunpolitiker inte har rådighet över företagarnas beteende och inte heller var människor väljer att göra sina inköp.

Christer som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden måste vara medveten om att under 2018 kommer flera projekt i centrum att verkställas. Både upprustning av Kungsgatan och färdigställande av trappan i Hasselbacken. Torget kommer att tillgänglighetsanpassas och projekten i Å-rummet fortsätter. På Norra Hamngatan kommer flera aktiviter att ske under året.

Detta tillsammans med flera byggprojekt för bostäder, företag och olika kommunala verksamheter medför att med allra största sannolikhet blir det fler människor i centrum, både boende och arbetsplatser.

Trafik och parkeringsstrategin som kommer att beslutas är en tillgång eftersom den ger en bild över hur trafiken ser ut idag, inkluderar riktlinjer hur parkeringar ska utformas och ge säkra gång och cykelvägar. Det ska användas som underlag för att forma gatunätverket på ett sätt som inbjuder till vistelse i staden eftersom den nuvarande majoriteten ser vikten vid att alla medborgare oberoende om de är bilburna, väljer kollektivtrafik, cyklande, lever med funktionsvariabel eller gående ska få rättvisa möjligheter att röra sig i centrumkärnan.

Vi vill även påpeka att Uddevalla kommun inte har rådighet över en stor del av de parkeringsmöjligheter som erbjuds i centrum. Mycket viktigt att påtala är också att allt arbete sker i nära samarbete med näringsliv, fastighetsägare och centrumföreningen, vilket också Christer och Anne-Charlotte är helt medvetna om.

 

Gunilla Magnusson (MP)

ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Kenneth Engelbrektsson (S)

vice ordförande

Ewa Espling (V)

ledamot