Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bovallstrands skola. Bild: Richard Svedberg
Bovallstrands skola. Bild: Richard Svedberg

Alliansen vågade inte tala klarspråk i valrörelsen

Socialdemokraterna: Lägg pengar på lärartjänster och inte skolbyggnader

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag kan också formulera det så, att vi Socialdemokrater vågade säga sanningen innan valet, om hur vi ville organisera skolorna i Sotenäs och hur vi genom vårt förslag skulle få en mer likvärdig skola och möjliggöra för personal och elever att ytterliga utveckla undervisningen. Vi ville att:

* Förskola – årskurs 3 skulle vara kvar i Bovallstrands skola

* Hunnebostrands skola förstärktes med årskurs 4 – 6 från Bovallstrand

* Förskolan skulle vara kvar på Hasselösund

* Utbildningen i Kungshamn och Smögen samordnas och förläggs till Kungshamn

* Vi ville undersöka möjligheterna att bygga om/bygga ny skola i Kungshamn

LÄS MER: S i Sotenäs tror bara på centralisering

Vi vill lägga pengar, resurser och lärartjänster på innehållet inte på skolbyggnader som skall underhållas och drivas. Vi vill ha åldershomogena undervisningsgrupper med parallella klasser som ger större valfrihet både pedagogiskt och socialt. Rektors möjlighet att dagligen leda verksamheten ökar och elevhälsans tid för att stötta ökar med färre skolenheter och sist men inte minst det ger större möjlighet att skapa attraktiva tjänster med behöriga lärare. Detta gick vi Socialdemokrater till val på!

Att det kommunala utjämningsbidraget för Sotenäs del ökade till 27 miljoner beror på att man inte gjort de nödvändiga förändringar i framförallt utbildningsförvaltningens organisation. Alliansen har inte klarat att genomföra de minskningar av personal och enheter som krävts när behovet har minskat. Då får man också vara med och betala, det är så utjämningsbidraget fungerar.

LÄS MER: Våra små skolor skapar levande samhällen

Alliansen visste att trots att elevunderlaget minskade så ökade kostnaderna varje år utan att elevernas måluppfyllelse ökade.

Alliansen visste att utbildningsförvaltningens verksamheter kostade cirka 18 miljoner mer än jämförbara kommuner.

LÄS MER: Sotenäs ska spara 18,7 miljoner på skolan

Alliansen visste men vågade inte tala klarspråk innan valet. De sa ”Vi behåller skolorna i våra samhällen” Vad de menade var att vi stänger Kungshamns skola och flyttar upp eleverna till Åsen/Sotenässkolan. Sa man det? Nej men det var det man menade!

Vi vågade tala klarspråk och det förlorade vi på. Nu när verkligheten har kommit ikapp och nödvändiga minskningar i organisationen måste genomföras så mina” Kära Sotenäsbor” glöm inte att det var Socialdemokraterna som sa det innan valet!

Lotta Johansson (S)

2:e vice ordförande utbildningsnämnden

Patrik Henriksson (S)

ledamot utbildningsnämnden

LÄS MER: Skolan - klart hetaste valfrågan i Sotenäs